Ordonanța 114 se schimbă, dar nimeni nu știe cum. Ce spune Teodorovici despre ratele românilor
Ordonanța 114 va fi modificată, joi, prin Ordonanță de Urgență, după cum a anunțat ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici. Doar că nimeni nu știe cum se va calcula indicele ROBOR, cel în funcție de care se calculează ratele în lei.
După negocierile purtate cu băncile și cu administratorii fondurilor de pensii private, ministrul Finanțelor a anunțat că Ordonanța 114 se va modifica. Așa-numita „ordonanță a lăcomiei” a bulversat mediul de afaceri.
Guvernul dă semne acum că vrea să facă un pas înapoi, dar încă nu anunță clar care vor fi modificările.
Ordonanța 114: ce se modifică în calculul ROBOR
Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că modul de calcul al indicelui ROBOR se va modifica. E analizată varianta în care se va calcula în funcție de tranzacțiile interbancare și zilnice pe trimestrul anterior. Dar, chiar și așa, ministrul nu poate promite că ratele românilor vor scădea, pe noua formulă de calcul.
În plus, detaliile sunt vagi. Ministrul spune că viitoarea variantă de calcul nu se va aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, se va aplica doar creditelor noi accesate, nu și celor aflate în derulare.
Asta înseamnă că românii vor putea negocia cel mult o refinanțare, așadar sunt la mâna bancherilor.
„Este o discuţie care încă se mai poartă zilele acestea, până la şedinţa de Guvern. Propunerea noastră va fi aceea ca, de la un moment după apariţia ordonanţei de urgenţă, undeva peste o lună de zile să se treacă la această formulă. Se va aplica noilor credite, iar pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanţare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanţare la aceeaşi bancă sau la alte bănci, bazată pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanţeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurenţă între bănci pentru a oferi românilor o finanţare mai ieftină”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii
Una dintre prevederile care i-a deranjat pe administratorii fondurilor de pensii private se referă la creșterea capitalului social. Cu alte cuvinte, ei trebuie să vină cu banii de acasă.
Se mai vorbea și de varianta în care administratorii care vor investi în proiecte ale statului ar urma să fie scutiți de la creșterea capitalului social. Dar lucrurile tot nu sunt clare, iar timpul se scurge spre momentul în care Ordonanța 114 începe să-și producă efectele.
Statul a reușit, oarecum, să se „apropie” extrem de mult de Pilonul II de pensii. Încă nu a pus mâna pe banii de acolo, dar nici mult nu mai are.