Ordonanța 114 se modifică iar: cum se joacă Guvernul cu nervii companiilor

de: Ciprian Ioana
22 03. 2019

Ordonanța 114, cea care lua la țintă băncile, companiile din energie și administratorii de pensii din Pilonul II se modifică. Eugen Teodorovici anunță schimbări pe toate palierele.

Ministrul Eugen Teodorovici s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri și cu cei ai companiilor vizate de aceste schimbări. A anunțat apoi că vor urma ceva modificări. A fost o perioadă în care s-au purtat negocieri intense pe acest subiect, dar eventualele modificări sunt încă la stadiul de proiect.

Ele trebuie făcute, însă, repede pentru că forma inițială a Ordonanței va începe să producă efecte.

Ordonanța 114: Pilonul II de pensii

Prevederile referitoare la fondurile de pensii private obligatorii – adică Pilonul II – vor fi modificate de urgenţă, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru că altfel vor începe să producă efecte, potrivit Agerpres.

„(…) am avut joi discuţii cu administratorii fondurilor de pensii şi a rămas că trimit azi o scrisoare către noi ca răspuns la ceea ce am discutat ieri. În cazul în care ceea ce s-a discutat este convenit, atunci clar va fi în ordonanţă. Trebuie să luăm o decizie până la final de martie, pentru că altfel efectul se produce şi atunci sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii în această ordonanţă, dar în sensul poate de a întinde termenul de aplicabilitate a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discuţii de ordin tehnic”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Ministrul a fost întrebat și despre posibilitatea de a-i determina pe administratori să investească în proiectele statului. În acest fel, li s-ar promite un aport mai mic la creșterea capitalului social.

„Ei au fost interesaţi de acest aspect şi au trimis câteva documente. Ar fi dispuşi să investească în orice proiect pe care statul îl lansează, de la infrastructură de transport, spitalicească, orice este de interes şi sigur pentru aceste fonduri de investiţii. Proiectele statului sunt cu siguranţă proiecte sigure, care să aducă şi profit”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Ordonanța 114: ce se întâmplă cu ROBOR și ratele la credite

ROBOR va fi calculat la tranzacţiile interbancare, ceea ce înseamnă că nu va mai fi legat de activele financiare ale băncilor.

 „Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Ministrul promite și scăderea ratelor românilor. Doar că orice suprataxare a mediului bancar înseamnă, de fapt, costuri transferate consumatorilor.

„Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final”.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor