Orban s-a îmbătat cu apă rece. Care este, de fapt, adevărul despre câștigarea alegerilor locale de către PNL în defavoarea PSD

Orban s-a îmbătat cu apă rece. Care este, de fapt, adevărul despre câștigarea alegerilor locale de către PNL în defavoarea PSD

România a fost la urne în ziua de duminică, 27 septembrie. La București a fost rumoarea. De departe, cea mai dură luptă s-a purtat pentru Primăria Capitalei. După o competiție umăr la umăr, bucureștenii au ales Nicușor Dan. Ludovic Orban a venit cu ovații, Dacian Cioloș l-a elogiat de asemenea pe câștigător, iar Dan Barna a vorbit despre „o victorie pe deplin binemeritată” și un „proiect simplu de deblocare a Bucureștiului”. Dar „rezultatul unei munci de echipă și a câtorva decizii înțelepte”, după cum a numit Vlad Voiculescu izbânda de cu seară, s-au văzut doar în Capitală, căci liberalii au rămas doar cu o primărie de sector – Ciprian Ciucu, Sectorul 6.

Alegerile locale 2020. PNL, strategie funcțională doar pe București. Câștigul în defavoarea PSD, numai la Primăria Capitalei. A fost ales, dar cu ce s-a ales?

Cărțile s-au făcut, cu un mare risc în mânecă. Deși Capitala a ales Nicușor Dan și discursul victoriei a împânzit micile ecrane puțin după ora 21:00, după ce s-a tras linie, am observat că ziua istorică a PNL a venit și cu dezavantaje: mare parte din liberali au rămas în anonimat în celelalte județe.

Partidul aflat acum la guvernare nu prea poate considera că alegerile din Capitală reprezintă victoria. PNL a rămas doar cu o primărie de sector – Ciprian Ciucu, la Sectorul 6, putând spune, în final, că „a supraviețuit”, precum a spus Băsescu după ce și-a văzut procentul de 11%, potrivit BEC.

A fost un mare risc pe care Ludovic Orban şi l-a asumat în martie”

„Politic discutând, a fost un mare risc pe care Ludovic Orban şi l-a asumat în martie, atunci când a susţinut această candidatură. A fost criticat din partid, de chiar prim-vicepreşedintele său. Nicuşor Dan a fost un pariu reuşit. PNL devine în momentul de faţă primul partid al României, însă nu primul partid al Bucureştiului.

Însă o să vedeţi în ce constau aparenţele: USR-ul este un partid puternic în Bucureşti, dar nu va fi un partid puternic în România. Va reuşi să obţină un număr mic de primării, în general primării de oraşe mari şi asta nu-i va permite să se înrădăcineze.
Orban s-a îmbătat cu apă rece. Care este, de fapt, adevărul despre câștigarea alegerilor locale de către PNL în defavoarea PSD
Foto: Facebook/Nicușor Dan
  • Relaţiile între cele două partide în lunile următoare vor deveni tensionate.

Uitându-ne la exit-poll, vedem că există doi primari USR, un primar independent provenit din USR, Nicuşor Dan, şi un singur primar PNL, Ciprian Ciucu la Sectorul 6. În rest, suntem siguri în ceea ce priveşte 3 şi 4. Acolo Robert Negoiţă şi primarul PSD în funcţie la 4 probabil rămân. Singurul loc care rămâne cât de cât în suspans este la Sectorul 5.

Aparent, victoria este a USR-ului! Dar niciunul dintre aceste partide, USR, PLUS sau PNL n-ar fi reuşit decât dacă ar fi fost împreună.
  • Aceste alegeri ar putea fi alegerile salvatoare pentru USR! A fost salvat de alegerea lui Nicuşor Dan”, aprecia politologul Cristian Pîrvulescu înainte de a se da marele verdict.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI