Orban a făcut anunțul oficial: de când vom avea măști FFP2 produse în România

Orban a făcut anunțul oficial: de când vom avea măști FFP2 produse în România

Nu toate măștile medicale de protecție sunt la fel de eficiente și aproape niciunele nu se găsesc în farmacii. Conform spuselor lui Orban, situația s-ar putea remedia în curând.

Dacă totul merge bine, premierul Ludovic Orban este optimist că avem de așteptat aproximativ o săptămână, pânâ când se vor produce măști FFP2 în țara noastră. Partea îmbucurătoare este că mai multe companii și-au anunțat intenția de a le produce în conformitate cu specificațiile OMS. În plus, producători români vor fi implicați în producția de echipamente și substanțe dezinfectante, domenii în care există lipsuri majore.

OMS anunță că măștile de protecție fabricate manual pot fi periculoase. Ce se întâmplă, de fapt, cu ele

„Deja se produc izolete în România (…). Au o capacitate de producţie de 30 de izolete pe săptămână care vor fi furnizate imediat către beneficiarii posibili – servicii de ambulanţă sau spitalele care au nevoie.

Este aproape finalizată testarea camerelor cu presiune negativă, care vor permite ca, în cazul în care există pacienţi care se internează într-un spital care nu este destinat tratării persoanelor infectate cu coronavirus, să poată să fie izolate în astfel de camere şi vor intra în producţie. Deja există o companie, nu dau nume din motive de publicitate, care a început producţia de măşti, deocamdată măşti chirurgicale.

Dar începând de săptămâna viitoare, va introduce în producţie realizarea de măşti de tip FFP2, care au un grad de protecţie de 97% şi care sunt folosite de personalul medical. De asemenea, ROMARM este implicat într-o procedură rapidă de dotare cu tehnologia necesară pentru a putea introduce în fabricaţie şi măşti chirurgicale şi măşti de tip FFP2 sau FFP3”, a declarat premierul la Realitatea Plus.

În mod uzual, procedurile de autorizare pentru producția măștilor sunt foarte lente și implică un număr mare de autorități. Datorită ordonanței militare emise în weekendul trecut însă, s-a stabilit competenţa pentru trei entităţi care funcţionează în subordinea MApN de a autoriza astfel de produse, echipamente, de tip măşti și combinezoane.