Oraşul superb din România lăudat de presa străină. De ce voia Ceauşescu neapărat acest detaliu la case

de: Stan Nicu
01 05. 2023

Am aflat care este oraşul superb din România lăudat de presa străină. Străinii scriu despre acest oraș că are case „folositoare” care monitorizează oamenii în permanență. De ce voia Ceauşescu neapărat acest detaliu la case.

Orașul românesc, lăudat de străini. „Oferă vizitatorilor senzația că se întorc în timp…”

Presa din Vietnam descrie Sibiul într-un articol de călătorie ca fiind orașul cu case „folositoare“, care monitorizează oamenii non-stop.

Vietnamezii se referă la celebrele „case cu ochi“, specifice zonei. Orașul din Transilvania „cunoscut drept una dintre cele mai frumoase destinații din România, va lăsa vizitatorilor multe impresii de neuitat”, promit jurnaliștii într-un articol apărut în publicația „Vietnam Net”.

Vietnamezii au filmat și fotografiat tot

De asemenea, articolul este însoțit și de un video realizat cu drona deasupra Sibiului, dar și de mai multe foto cu cele mai atractive obiective turistice al sale.

Presa vietnameză mai menționează farmecul medieval al vechii cetăți din inima țării, casele ei colorate vechi de secole și bisericile sale fortificate.

De asemenea, pomenesc și despre senzația pe care o trăiești când pășești în Sibiu, fiind o adevărată întoarcere în timp, în ciuda facilităților moderne de care urbea beneficiază.

În plus, este amintită chiar și dictatura lui Nicolae Ceaușescu, despre care vietnamezii precizează că are o puternică legătură cu „orașul caselor cu ochi”.

Sibiul și farmecul său medieval

„Unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observă când vizitează Sibiul este farmecul său medieval. Turnurile, scările și pasajele înguste ale centrului medieval, combinate cu case colorate, bisericile fortificate și clădirile vechi de secole, oferă vizitatorilor senzația că se întorc în timp, putând, în același timp, să folosească toate facilitățile timpurilor moderne”, descriu jurnaliștii din Vietnam experința lor în Sibiu.

Care este scopul ochilor de la locuințe

Vietnamezii mai spun că locuințele cu ochi era una dintre obligațiile locuitorilor sub Ceaușescu. De asemenea, dezvăluiesc și care este rostul „ochiului”.

„Casele de aici sunt construite într-un stil gotic care reflectă influențele maghiaro-germane și au o trăsătură comună în acoperișul de țiglă: ferestrele de la mansardă sunt proiectate precum niște ochi care privesc în jos. Potrivit localnicilor, această arhitectură acționează ca un sistem de aerisire pentru podul casei.

Oamenii, urmăriți de ochii caselor

Majoritatea acestor case cu ochi au fost construite între secolele al XV-lea și al XIX-lea. În plus, acest stil arhitectural a fost ales cu scopul de a-i face pe oameni să se teamă, crezând că sunt urmăriți și astfel să se comporte corect.

În special, după venirea la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu, dacă oamenii nu construiau astfel case, erau chestionați și trecuți pe o «listă neagră»”, mai susțin jurnaliștii menționând de fapt una dintre legendele care circulă în jurul acestor construcții.