Oraşul frumos din România pe care puţini turişti îl vizitează. E considerat „Golgota” noastră, tu ştiai de el?

de: Sabina Anastasia
18 04. 2023

Îți plac călătoriile? Playtech Știri îți prezintă oraşul frumos din România pe care puţini turişti îl vizitează. Mai este cunoscut și sub denumirea de „Golgota” noastră. Află în rândurile de mai jos ce minuni poți descoperi în regiune. GALERIE FOTO

Oraşul frumos din România pe care puţini turişti îl vizitează

I se mai spune și „Golgota României” dintr-un motiv foarte simplu: fiecare conațional ar trebui să urce măcar o dată în viață aici. Dacă nu ți-ai dat seama despre care oraș este vorba, îți spunem noi. Vorbim despre Aiud, un municipiu situat în centrul țării noastre, în județul Alba.

Aiud se află în Transilvania și este cunoscut pentru istoria, cultura și frumusețea sa naturală. Așezat la poalele Munților Apuseni, este bogat în peisaje pitorești, inclusiv păduri, râuri și peșteri. Unul dintre reperele notabile de aici este Cetatea Aiudului, o fortăreață medievală construită în secolul al XIII-lea. A jucat un rol important în istoria regiunii și a fost păstrată și conservată ca monument istoric.

Orașul are, de asemenea, mai multe biserici istorice, inclusiv Biserica Reformată, Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă, care sunt cunoscute pentru impunerea lor arhitecturală și artistică.

Aiudul este renumit și pentru tradițiile etnografice și de artă populară, inclusiv costume tradiționale, ceramică și țesături. Orașul găzduiește diverse evenimente culturale și festivaluri pe tot parcursul anului, prezentând patrimoniul și tradițiile locale. În plus, are o comunitate locală vibrantă și plină de energie, cu un amestec de influențe românești, maghiare și germane în cultură, dar nu numai, influențele extinzându-se chiar și în domeniul culinar.

Ce poți să vizitezi în orașul Aiud. TOP 10 destinații frumoase

În ultimii ani, Aiud a devenit un centru pentru tehnologie și inovare, cu înființarea unor centre de cercetare și dezvoltare, precum și a unor companii din sectoarele tehnologiei informației. Orașul are o economie în creștere și oferă diverse oportunități pentru afaceri, educație și turism.

Asta nu înseamnă însă că și-a pierdut din bogăția istorică și culturală pe care o ascundea pe vremuri. Playtech Știri îți prezintă un TOP 10 destinații unde trebuie să ajungi, dacă te hotărăști să vizitezi orașul Aiud:

Te-ar putea interesa și: Locul de vis din România de vizitat primăvara. Este de o frumusețe rară, puțini au auzit de el

  • Cetatea Aiudului, una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din Transilvania;
  • Muzeul de Științele Naturii Aiud, cel mai vechi muzeu de profil din România;
  • Parcul municipal Aiud, o veritabilă oază de verdeață, cu vechime de peste 200 ani;
  • Râpa Robilor, loc de pelerinaj pentru credincioși;
  • Podgoriile din Aiud, tradiția cultivării viței de vie datează de sute de ani aici;
  • Castelul Banffy de la Sâncrai;
  • Pârâul Bobii din Gârbova de Sus, rezervație naturală de tip paleontologic;
  • La Balta Aiud, locul ideal pentru organizarea de evenimente outdoor;
  • Pădurile din jurul Aiudului, Valea Lupului, Pădurea Sloboda sau pădurea din zona Poligon;
  • Evenimentele din Aiud, Ziua Rozelor (floricultorii aiudeni), Festivalul Internațional de Folclor sau cele organizate de Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud.