Oraşul european care interzice biciclete. Motivul care stă în spatele deciziei neaşteptate

de: Mariana Olteanu
16 10. 2023

În timp ce pentru alte orașe, biciletele reprezintă o variantă sustenabilă de transport, în altele acestea sunt interizse. Un oraș aflat în nordul Franței a luat decizia de interzice aceste vehicule pe două roți. Află, din rândurile de mai jos, ce le-a determinat să ia această decizie.

Orașul în care biciletele sunt interzise

Autoritățile orașului Lille din Franța au luat decizia de a interzice bicicletele în centru. La acel moment, acestea au invocat drept motiv siguranța pietonilor.

Citește și: Orașul din România unde o casă costă sub 2.000 de euro. Nu e glumă, se dă și teren

În ce zone accesul biciletelor este interzise?

Decizia nu vizează doar biciletele ci și alte vehicule pe două roți, precum trotinetele și skateboardurile. Accesul acestora este restricționat în zona centrală a orașului și alte zone pietonale.

Spre exemplu, între orele 11.00 și 22.00, accesul cu bicicleta în zonele pietonale ale orașului, precum Place Rihour și zona catedralei va fi restricționat. Sâmbata, zona în care accesul bicicletelor va fi interzis se va extinde.

Astfel, în intervalul cuprins între 11.00 și 19.00, accesul cu bicicleta pe străzile piteonale din Old Lille va fi interizis. Cei care se află prin acea zonă cu bicileta, vor fi nevoiți să coboare de pe acestea și să le împingă.

Citește și: Trolerele vor fi interzise în vacanțele din Europa?! Primul oraș important care a luat decizia

Ce riscă cei caee încalcă legea?

De asemenea, cei care încalcă legea riscă o amendă cuprinsă între 35 și 135 de euro. Cu toate acestea, există și o categorie de persoane care nu sunt vizate de această regulă. Printre acestea se numără poștașii, ofițerii de poliție angajații municipali dar și copii sub 8 ani.

Viceprimarul orașului motivează decizia și susține că pe aceste străzi erau prea multe biciclete, lucru care poate pune siguranța pietonilor în pericol.

Decizia luată de autorități a stârnit un val de controverse, mai ales în rândul consilierilor ecologiști, care sunt de părere că ”dezavantajează un mod de transport virtuos”.Nu este singurul oraș în care s-a luat această decizie. Printre orașele care au luat această decizie se numără și orașul Nisa.  Acesta este urmat de orașul Agen, care a luat această decizie la începutul lunii iulie.

”Problema nu este mijlocul de transport ci modul în care acesta este folosit.”, au  declarat autoritățile locale pentru Le Figaro.

Citește și: Cel mai frumos oraş din România, prin ochii străinilor. Nu, nu este vorba despre Braşov sau Sibiu. Mare surpriză