Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Toți românii vin aici pentru un salariu mare
În România, în afară de costul vieții, care este în mare parte același, există și alți câțiva factori importanți care influențează decizia de a alege un oraș față de altul. Am făcut un pic de cercetare în această privință și am aflat care este orașul în care se trăiște cel mai bine.
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine
în 2017, s-a realizat un studiu cu intenția de a clasifica marile orașe din România pe baza unor multitudini de factori care afectează calitatea vieții. Vorbim aici inclusiv de siguranța, nivelurile de poluare, opțiunile de asistență medicală, curățenie și divertisment, printre altele.
O să vă spunem că orașul în care se trăiește cel mai bine este București, dar este și mai scump. Costul vieții în România crește constant, dar din fericire nu prea repede. Comparativ cu 2013, acestea sunt evident mai mari.
Prețurile sunt în creștere în România, iar acest lucru este în continuare cazul, chiar dacă prețurile par să se fi stabilizat oarecum.
Principalul motiv al creșterii prețurilor în 2019 a fost creșterea bruscă și semnificativă a salariului minim în România. În același timp s-a datorat și creșterii inflației.
Toți românii vin aici pentru un salariu mare
Există două cheltuieli majore când vine vorba de costuri lunare, și anume chirie sau ipotecă și mâncare. Apoi, avem lucruri precum divertismentul, cheltuielile legate de casă, cheltuielile legate de sănătate și altele.
Este dificil pentru o altă persoană să estimeze cât veți cheltui în fiecare categorie. Toată lumea are o abordare diferită a vieții. Precum și bugete diferite pentru a-și atinge obiectivele.
Dacă ar fi să facem un rezumat despre costul vieții în București, iată care ar fi datele, conform numbeo.com:
- Costuri lunare pentru familie cu patru persoane: 8.009,80lei fără chirie;
- O singură persoană costă lunar: 2.264,60lei fără chirie;
- Indicele costului vieții în București este cu 57,75% mai mic decât în New York;
- Chiria în București este, în medie, cu 85,69% mai mică decât în New York;
- Costul vieții ocupă locul 365 din 558 de orașe din lume;
- Bucureștiul are un indice al costului vieții de 42,25.
Pe partea cealaltă, dacă e să ne uităm la Cluj, unul din orașele cu cea mai mare dezvoltare economico-socială găsim următoarele date:
- Costuri lunare pentru patru persoane pentru familie: 7.530,80lei fără chirie;
- O singură persoană costă lunar: 2.141,83lei fără chirie;
- Indicele costului vieții în Cluj-Napoca este cu 4,71% mai mic decât în București;
- Chiria în Cluj-Napoca este, în medie, cu 1,49% mai mare decât în București;
- Costul vieții ocupă locul 385 din 558 de orașe din lume;
- Cluj-Napoca are un indice al costului vieții de 40,26.
București, Cluj Napoca, Brașov, Sibiu, orașe scumpe
Inflația a constituit o problemă în România din 2018, când a avut în medie 4,6% pe an. Valoarea fusese cea mai mare din Uniunea Europeană.
Dar a încetinit puțin în 2019 până la puțin peste 4%. Numărul este încă ridicat și, ca urmare, costul vieții crește și trebuie să cheltuiți mai mulți lei azi decât trebuia acum 5 ani pentru aceleași lucruri.
Dacă doriți să închiriați în București, Cluj Napoca, Brașov, Sibiu, bugetați între 300 de euro și 500 de euro pe lună pentru un apartament cu 1 dormitor.
Într-un oraș mai mic, puteți plăti doar 200 de euro pe lună pentru un apartament cu 1 dormitor. Unele orașe au înregistrat creșteri de preț care sunt peste medie.
Clujul este unul dintre acele orașe, împins în sus de numărul locurilor de muncă mai bine plătite din oraș.
Era considerat, în 2019, orașul cu cea mai rapidă creștere din țară. Iar prețurile erau menținute și fiind la egalitate, sau chiar mai mari, decât în București.
Sperăm că toate aceste detalii reușesc să ofere o imagine mai bună a costurilor anticipate în România. Indiferent de care dintre orașele sale frumoase vorbim, așteptați-vă ca cele mai mari să fie mai scumpe, totuși, în principal datorită chiriei mai mari.