Orașul din România unde se redeschide una dintre cele mai vechi stațiuni balneare. Se vor putea face peste 700 de proceduri de tratament

de: Cătălina Burghelea
22 05. 2022

Puțină lume știe că mai mult de o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei se găsesc în România. Țara noastră găzduiește peste 70 de orașe balneare renumite pentru ameliorarea multor afecțiuni și boli medicale, inclusiv reumatism, boli endocrine, renale, hepatice, respiratorii, cardiace, stomacale și nervoase, precum și ginecologice. Stațiunile balneare mai mari includ: Bazna, Băile Felix, Borsec, Buziaș, Călimănești, Covasna, Eforie Nord, Govora, Herculane, Mangalia, Neptun, Ocna Sibiului, Slănic Moldova, Sovata, Tușnad și Vatra Dornei. Iar un județ revine în circuitul balnear după aproape 30 de ani.

Vești minunate pentru români. Se redeschide o celebră stațiune balneară

Un oraș din Transilvania redeschide una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din România. Complexul Băile Sărate de la Ocna Mureş (județul Alba) este foarte aproape de finalizare. Autorităţile locale estimează că ar putea fi inaugurat peste două luni. Investiţia se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei, fără TVA, într-un parteneriat egal dintre Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Ocna Mureş.

Baza de tratament a complexului are o suprafaţă totală de 6.400 de metri pătrați şi cuprinde facilităţi precum bazine interioare şi exterioare cu apă sărată şi dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spaţii pentru proceduri de fizioterapie, recuperare medicală cu până la 700 de proceduri pe zi, vara.

Primele băi sărate datează din 1897

Stațiunea din inima României va continua tradiţia balneo-climaterică a oraşului Ocna Mureș, începută în 1897 prin ridicarea primelor băi sărate de către baronul Solvay, deţinătorul Uzinelor Solvay (Uzina de produse sodice). Proiectul are ca obiectiv principal creşterea stării de sănătate a celor care vor frecventa complexul balnear şi dezvoltarea municipalității prin creşterea turismului. Totodată, se urmărește ridicarea nivelului de trai.

De asemenea, în acest an va fi finalizat şi complexul sportiv construit în jurul Centrului Balnear, au dezvăluit autorităţile judeţene. Investiţiile sunt susţinute de către Compania Naţională de Investiţii (15 milioane de lei) şi de Primăria Ocna Mureş. Peste 40.000 de mp sunt destinaţi sportului și relaxării oaspeților.

Facilități oferite de Complexul Băile Sărate

Baza de tratament şi agrement Ocna Mureş oferă bazin interior cu apă sărată/ apă dulce, bazin interior pentru tratament, sală de tratament nămol, sală fitness, sală fizioterapie şi recuperare fizică, săli de tratamente specifice cu apă sărată şi nămol, cabinete de proceduri medicale, restaurant, bar cu terasă, bazin exterior cu apă dulce/ apă sărată, bazin exterior pentru copii.

În timpul verii se pot face 700 de proceduri pe zi. Iarna, numărul va fi de circa 400 de proceduri. Apa sărată provine de la peste 1.500 de metri adâncime. În plus, clienţii vor avea la dispoziţie o parcare cu 82 de locuri şi una specială pentru biciclete. Accesul în complex se va face electronic pe baza unor brăţări.

Ocna Mureș, raiul tratamentelor balneare

Zeci de ani, oraşul Ocna Mureş a fost un punct turistic important al României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii ’80, când mii de români veneau aici să-şi trateze afecţiunile reumatice. Baza de tratament a fost închisă după 1990, din cauza lipsei de investiţii care să împiedice distrugerea clădirilor şi a instalaţiilor.