Orașul din România unde se întâmplă un fenomen ciudat în maternități. Medicii nu își explică situația

de: Violeta Badea
08 08. 2024

În ciuda unei scăderi generale a numărului de nașteri în România, care a coborât la 155.418 anul trecut, un fenomen neobișnuit atrage atenția în maternitățile dintr-un oraș important. Deși nașterile au scăzut comparativ cu 2021, când au fost raportate 180.735 de nou-născuți, mai multe centre medicale dintr-un municipiu se confruntă cu o situație deosebită. Vezi mai jos despre ce este vorba!

Ce se întâmplă în maternitățile dintr-un oraș mare din România

Conform datelor recent publicate de Asociația Prematurilor, în Cluj, numărul de nou-născuți prematur s-a dublat în 2023 comparativ cu anul anterior.

În timp ce în 2022 au fost raportate 551 de nașteri premature în acest oraș, anul trecut cifra a urcat la 1.019. Această tendință alarmantă este reflectată și în alte orașe mari, precum Iași și Brașov, unde numărul nașterilor premature a crescut semnificativ.

Impactul și necesitatea unor măsuri urgente

Această creștere bruscă a nașterilor premature este asociată cu multiple riscuri pentru sănătatea copiilor și un impact economic și social considerabil.

Nașterile premature sunt adesea însoțite de complicații grave care necesită spitalizare prelungită și intervenții medicale complexe, având efecte pe termen lung asupra dezvoltării neuro-motorii a copiilor.

În plus, aceste situații generează costuri mari pentru sistemul de sănătate și pentru familiile afectate, crescând riscurile de depresie post-partum și alte probleme de sănătate mintală pentru părinți.

Citește și Ce s-a descoperit în creierul și plămânii bebelușilor nenăscuți. S-a întâmplat în premieră!

”Avem nevoie urgent de nişte politici noi de sănătate”

Specialiștii atrag atenția că este nevoie urgentă de reforme în politica de sănătate publică, inclusiv de extinderea secțiilor dedicate prematurilor, investiții în echipamente medicale moderne și creșterea competențelor maternităților de grad II.

”Aceste statistici arată că avem nevoie urgent de nişte politici noi de sănătate privind suportul acordat maternităţilor de stat atât prin extinderea secţiilor de prematuri, investiţii semnificative în aparatură modernă şi consumabile cât şi de creşterea competenţelor maternităţilor de grad II la nivel naţional astfel încât să poată trata prematuri extremi de 22, 23, 24, chiar şi 27 de săptămâni cu complicaţii severe la naştere, fară să mai solicite transfer către unităţile universitare şi regionale”, a transmis Asociația Prematurilor.

Citește și Miracolul de 390 de grame de la spitalul din Constanța. După 95 de zile de stat în incubator, un bebeluş născut prematur a plecat acasă!