Orașul din România unde locuințele sunt mai scumpe decât în București. Cât costă să-ți cumperi un apartament sau să stai în chirie

de: Ionuț Vieru
29 07. 2024

Prețul apartamentelor și caselor se află într-o continuă creștere. Unele zone ale țării sunt mai râvnite decât altele, iar dacă mulți credeți că cele mai scumpe locuințe se află în București, ei bine, vă înșelați.

Orașul cu cele mai scumpe locuințe din România

Piața imobiliară din România a continua să înregistreze creșteri semnificative în prețurile de vânzare în marile orașe. Capitala se află în topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente, dar nu este pe primul loc.

Probabil că mulți v-ați dat deja seama, dar clasamentul este condus de Cluj-Napoca. Aici, în medie, metrul pătrat este de 2.600 de euro. Dacă vorbim despre cele mai mari prețuri, unele ajung chiar și la 5.000 de euro pe metru pătrat.

De asemenea, și chiriile sunt mult mai mari, cu prețuri medii de 400 de euro pentru garsoniere, 550 de euro pentru apartamente cu două camere și peste 700 de euro pentru cele cu trei camere.

Ca și comparație, prețurile medii pentru apartamentele noi în București sunt de circa 1.900 de euro pe metru pătrat. În ceea ce privește chiriile, variază foarte mult în funcție de zonă.

De exemplu, o garsonieră poate fi închiriată cu 250 – 300 de euro într-o zonă decentă, dar poate ajunge chiar și la 500 de euro într-o zonă foarte bună.

Brașovul mai este singurul oraș care depășește Bucureștiul la prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor noi. Vorbim despre aproape 2.000 de euro.

Specialiștii preconizează creșteri în continuare

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX în rândul specialiștilor imobiliari, prețurilor locuințelor va crește până la sfârșitul anului acesta cu circa 10%. Cu toate acestea, România are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuință.

„Previziunile pentru piața imobiliară a anului 2024 sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendință de creștere. Pe de-o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024, iar de menționat la acest aspect sunt și creșterile salariale de la finele anului trecut, precum și faptul că acesta este un an electoral.

Pe de altă parte, stocul de noi unități a scăzut în multe orașe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată, iar în mod particular foarte multe orașe au anunțat investiții în infrastructură, generând astfel oportunități investiționale.

În concluzie, putem afirma că 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România, o piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.