Orașul din România, scufundat de Ceaușescu. Așezarea era unică în lume
Una din marile realizări comuniste, realizate în perioada în care Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea PCR, a fost hidrocentrala Porțile de Fier I. Considerată una din cele mai mari hidrocentrale din Europa, construcția propriu-zisă a avut și sacricificii umane, dar și un întreg oraș scufundat. Este vorba de orașul Orșova Veche, așezământ cu o încărcătură istorică extrem de importantă, dar care nu a contat pentru cel mai iubit fiu al țării.
Orșova Veche, Hidrocentrala Porțile de Fier I și dispariția istoriei
După venirea sa la conducerea PCR, și ulterior a statului socialist, Nicolae Ceaușescu avea să demareze unul din cele mai mari proiecte de industrializare a României comuniste. Asta a însemnat construirea unor mamuturi industriale, care aveau să producă diferite materii prime trimise, majoritatea, către export, strămutarea țăranilor în orașele nou construite și nivelarea zonelor sătești, devenite ulterior terenuri agricole, dar și construcția unor instalații ce aveau să ajute la producția de energie electrică, printre acestea fiind și proiectul celei mai mari hidrocentrale din Europa, Porțile de Fier I, ulterior și Porțile de Fier II.
Ideea acestei hidrocentale apărea în 1956, la o întâlnire oficială între guvernul României de atunci și vecinii din Iugoslavia. În 1964 se semna acordul între cele două state și începea construcția hidrocentralei Porțile de Fier I, ce avea să fie finalizată 8 ani mai târziu, în 1972, când Nicolae Ceaușescu se afla la conducerea statului român.
Dar arhitecții și cei ce aveau să construiască propriu-zis s-au lovit de o mare problemă. Cum să construiască hidrocentrala în locul cerut de dictator, având în vedere că aici exista una din cele mai vechi așezăminte, cu o încărcătură istorică importantă, și anume orașul Orșova Veche.
Pus în fața acestei dileme, Nicolae Ceaușescu avea să dea ordin ca tot ce exista așezământ în zona respectivă să fie inundat. Așa se face că locuitorii din Orșova Veche s-au trezit mutați peste noapte din case, unii fără a putea să-și ia tot din case.
Castrul roman „Dierna” și revoluția pașoptistă
Pentru cei care-și mai aduc aminte de oraș, își aduc aminte și de faptul că Orșova Veche era fostă castru roman, construită de împăratul Constantin cel Mre în anul 324. De la acel moment și până în 1824, când a avut loc revoluția pașoptistă, Orșova Veche a devenit unul din importantele centre comerciale și sociale.
După plecarea romanilor din teritoriile ocupate, documentele istorice spun că aici a crescut o adevărată comunitate, iar în secolul al XVIII-lea, Orșova Veche era deja un oraș înfloritori. Alte documente istorice spun că aici, în 1821, Tudor Vladimirescu, personalitate puternică a mișcării pașoptiste, și-ar fi adunat trupele cu care avea să se îndrepte spre București, conform ȘtiridinLume.
Din păcate, atât acest oraș, cât și celebra insulă Ada Kaleh, precum și comuna Dubova, aveau să dispară în anii socialismului, iar astăzi se mai văd doar ruine ale acestor asezări pline de istorie.