Oraşul din România în care se trăiește mai bine decât în Londra. De ce stăm mai bine la capitolul „calitate a vieții”

de: Alex Cazacu
29 05. 2024

În timp ce mulți români pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun, alții sunt fericiți cu viața pe care o duc în țara lor natală. De curând, un oraș din România a ajuns în topul celor mai bine cotate localități din UE. Haideți să aflăm împreună care este orașul din România în care se trăiește mai bine decât în Londra.

Cluj-Napoca a intrat în topul orașelor europene cu cea mai bună calitate a vieții

Între lunile ianuarie și aprilie 2023, un sondaj amplu a fost realizat în 83 orașe din țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit, Balcanii de Vest și Turcia. În urma acestuia, Cluj-Napoca s-a clasat pe poziția a 10-a în topul orașelor europene cu cea mai bună calitate a vieții.

Este, după cum probabil știți deja, al doilea cel mai populat oraș din România. Ei bine, 94% din locuitorii orașului Cluj-Napoca s-au declarat a fi mulțumiți de viața pe care o duc în această localitate. Nici nu e de mirare acest lucru, având în vedere că orașul este situat pe locul secund în topul orașelor din UE cu oportunități de angajare.

Clujenii se declară fericiți în comunitatea lor

Conform sondajului menționat anterior, 73% dintre clujeni au susținut că este ușor să găsească un loc de muncă corespunzător în Cluj-Napoca. Sondajul cu pricina a mai arătat că 94% dintre rezidenții orașului se simt în mod constant fericiți în comunitatea lor.

Aceste procente indică faptul că nu doar aspectele practice ale vieții (joburile, serviciile etc) contribuie la satisfacția rezidenților, ci și conexiunile sociale și calitatea comunității. În concluzie, clujenii par să fie mai mult decât mulțumiți cu traiul în orașul lor. De menționat este și faptul că, Londra sau Parisul nu apar în primele zece orașe cu cea mai bună calitate a vieții.

Orașul din Europa cu cei mai fericiți locuitori

Conform Politico.eu, pe prima poziție în clasamentul menționat se află orașul Zurich (Elveția), cu o rată de satisfacție de 97%. Locuitorii acestui oraș sunt mulțumiți de situația lor financiară, de locul de muncă, de transportul în comun, de serviciile de sănătate, de calitatea aerului… de aproape orice. Acestea fiind spuse, iată cum arată topul complet a celor 10 orașe europene cu cea mai bună calitate a vieții:

  1. Zurich (Elveția) – rată de satisfacție de 97%
  2. Groningen (Olanda) – 96% din locuitori sunt fericiți
  3. Copenhaga (Danemarca) – 96% dintre rezidenți sunt fericiți
  4. Leipzig (Germania) – 95% dintre locuitori declarați fericiți
  5. Gdańsk (Polonia) – 95% dintre rezidenți sunt mulțumiți
  6. Stockholm (Suedia) – rată de satisfacție de 95%
  7. Geneva (Elveția) –  95% locuitori mulțumiți
  8.  Rostock (Germania) – 94% dintre locuitori se declară a fi fericiți
  9. Braga (Portugalia) – 94% din rezidenți susțin c sunt mulțumiți
  10. Cluj-Napoca (România) – 94% dintre locuitori mulțumiți și un sector tehnologic în plină expansiune.