Orașul din România în care prețurile au explodat. Oamenii se plâng că trăiesc la limită: “Cu 3000 de lei pe lună o duci rău”. Nu este vorba despre București

de: Violeta Badea
23 08. 2024

Un oraș din România, cunoscut pentru dezvoltarea sa rapidă și salariile competitive, se confruntă cu o problemă gravă: costul ridicat al vieții. Deși acesta apare adesea în topurile naționale pentru cele mai mari salarii, realitatea este diferită pentru mulți locuitori, care luptă să supraviețuiască în contextul unor prețuri explozive.

Orașul din România în care prețurile au luat-o razna

Orașul Cluj-Napoca se mândrește cu unele dintre cele mai mari salarii medii din România. Cu toate astea, mulți locuitori simt că situația lor financiară este mult sub cea prezentată în statistici.

Lefurile mai mici decât media și prețurile exorbitante la locuințe, produse alimentare și servicii fac viața dificilă pentru cei care nu se bucură de venituri mari.

Recent, un clujean a stârnit discuții aprinse pe un forum local, întrebând cum reușesc oamenii să se descurce cu salariul minim pe economie într-un oraș unde costul vieții crește constant. Aceasta a atras atenția multora, dezvăluind frustrările celor care trăiesc la limita subzistenței într-un oraș considerat de elită.

Locuitul în Cluj-Napoca, un lux pentru mulți

În Cluj, o tânără a explicat cum reușește să se întrețină, dar nu fără ajutor extern. Cu alimente trimise de la bunicii de la țară și ajutor financiar ocazional, ea reușește să facă față cheltuielilor zilnice.

”E greu și frustrant chiar și pentru cei care mai primesc ajutor – produse de la țară de la bunici ori chiar bani, uneori (cum e și cazul meu). Zic frustrant pentru că am terminat o facultate grea și am o meserie unde chiar pun pasiune.

Ai nevoie de dentist/ fizioterapeut/ kinetoterapeut etc… e rău. 1000 lei un abonament pentru 10 zile la fizioterapie, cam acolo sunt prețurile. Îmi pot doar imagina ce dificil este pentru mulți dintre oameni.”, a povestit tânăra.

Un alt locuitor a subliniat că, deși câștigă 3000 de lei pe lună, viața este departe de a fi ușoară. Cheltuielile zilnice sunt atât de mari încât micile plăceri, precum o cafea sau o înghețată, devin un lux.

Pentru mulți, ideea de a economisi bani este o provocare uriașă, iar supraviețuirea implică renunțarea la multe din bucuriile simple ale vieții.

”Cu 3000 de lei e rău. Se poate, dar la modul în care lucruri pe care o’data le considerai o plăcere mică pe care ți-o iei din cand in cand devine un lux, prețul căruia trebuie bine calculat înainte de a te bucura de el.

Lucruri gen: o cafea la Meron, o înghețată de 12-15 lei, etc. Bine, eu țin mult și la ideea de a pune bani deoparte, deci poate iau măsuri care par tâmpite pentru mulți.”, a explicat acesta.

Citește și Cel mai scump oraș din lume se află în Europa. Prețurile sunt mai mari decât în New York!

Tinerii și pensionarii, cei mai afectați

Mulți tineri se bazează pe sprijinul părinților pentru a face față costurilor ridicate din Cluj. Un tânăr freelancer a menționat că nu reușește să câștige suficient pentru a-și acoperi cheltuielile și că este susținut financiar de familie. Aceasta este o realitate comună pentru mulți dintre cei care abia încep o carieră sau care au salarii mici.

”Eu am nevoie de vreo 2800 de lei ca să trăiesc la limita. Nu reușesc să câștig încă banii ăia pentru că sunt la început cu freelancing-ul și mă susțin ai mei. Cam ăsta e secretul pentru mulți.”, a comentat tânărul.

Situația este și mai gravă pentru pensionari. Un internaut a atras atenția asupra condițiilor precare în care trăiesc persoanele vârstnice cu pensii mici.

”Mama mea are o pensie de 1600 de lei după 25 de ani la hidroconstrucția. Vă dați seama ce standard de viață au unii pensionari în orașul nostru mult iubit…”, a precizat acesta.

Citește și Stațiunea din România unde prețurile au scăzut. O masă costă doar 28 de lei!