Oraşul din România în care locuitorii refuză să lucreze la stat. Motivul invocat de oameni, nu este vorba de bani
La noi în țară, mulți dintre salariați își doresc să obțină un post la stat, acolo unde, spun ei, există o siguranță a locului de muncă, unde salariile sunt destul de bune și, totodată, au parte de anumite beneficii pe care un job la privat poate nu le-ar oferi. Cu toate acestea, există un oraș în România acolo unde angajații nu vor să fie bugetari.
Oraşul unde oamenii nu vor să lucreze la stat
Deși este greu de crezut, există un oraș la noi în țară în care locuitorii refuză să lucreze într-o companie de stat. Este vorba despre societatea SC Urban Serv SA din Botoșani, de unde ultimii doi angajaţi au demisionat după numai trei zile de activitate.
Cu toate că este condusă de cel mai tânăr director general pe care l-a avut de la înființare, în 1998, și până acum, compania de stat, la care unicul acționar este Consiliul Local Botoșani, are o medie a vârstei angajaților destul de îmbătrânită. Conform unui raport de activitate depus anul acesta la Primăria Botoșani, din cei 223 de angajați, 109 au între 51 și 70 de ani.
Ce spune directorul general
Gabriel Tanasă, directorul societății, a vorbit, într-un interviu pentru Botoșăneanul TV, despre dificultățile pe care le întâmpină atunci când vine vorba de a găsi oameni care să lucreze mai ales pe teren.
Vorbim aici îndeosebi de partea de colectare, mai exact acei salariați care deservesc autospecialele ce ridică gunoiul de la platformele din cartiere și de la case. Este nevoie de doi manipulanți și un șofer pentru fiecare mașină, care să descarce pubelele și să facă curățenie la containere.
”Am încercat tot timpul să găsim tot felul de metode prin care să stimulăm practic angajarea unui personal cu o medie mai scăzută de vârstă. Este foarte dificil, vedeți că acum toată lumea are acces foarte ușor la studii universitare de lungă durată, la licențe și poate uneori tratează lucrurile într-o manieră nu tocmai corectă și cred că este oarecum rușinos să îți desfășori activitatea într-un astfel de domeniu.
Am găsit tineri… Ultimii doi tineri cu care ne-am intersectat au lucrat trei zile la noi și ulterior au hotărât să înceteze contractul. Întotdeauna facem contracte pe perioadă determinată, vrem să vedem că sunt persoane dornice să muncească pentru că la noi nu ai cum să păcălești sistemul pentru că orice zi în care nu îți prestezi activitatea sau nu o prestezi bine, se vede”, a explicat directorul SC Urban Serv SA.
Tinerii fug de această muncă
La polul opus, există acei angajați care se află în companie încă de la începuturi, ocazie cu care acesta a ținut să le mulțumească pentru munca și efortul depus.
”Cine crede că vine la Urban Serv pentru un job călduț la stat se înșală. Exista și un mit că la Urban Serv ar exista salarii extraordinar de mari. Nu! Salariul nu este extraordinar de mare și de aceea trebuie să facem continuu eforturi ca să putem stimula tinerii să vină”, a mai spus Gabriel Tanasă.
Din lipsă de alte soluții, Urban Serv continuă să păstreze în unitate pensionari, îndeosebi pe partea de colectare, astfel explicându-se faptul că are angajați și de peste 65 de ani.