Orașul din România cu cele mai bune servicii online. Ce loc ocupă București în clasament. Rușine!

Clujul are cele mai bune servicii online

Orașul din România cu cele mai bune servicii online este orașul Cluj Napoca. Bucureștiul se află la coada clasamentului. Este concluzia la care au ajuns profesori Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după ce au făcut o evaluare a guvernării electronice din toate orașele din țara noastră.

Clujul este orașul din România cu cele mai bune servicii online. Unde se situează Bucureștiul

Orașul din România cu cele mai bune servicii online nu este Bucureștiul, așa cum s-ar fi așteptat oricine, ci Cluj Napoca. Bucureștiul, Capitala țării, se află în coada calasamentului.

Specialiștii Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au făcut de curând o evaluare a implementării și eficienței guvernării electronice în România. Specialiștii au făcut un index de evaluare a serviciilor online oferite cetățenilor, precum și companiilor.

In Cluj se gasesc cele mai bune servicii online
In Cluj se gasesc cele mai bune servicii online

Cum s-a făcut evaluarea

„Pentru a măsura progresele în implementarea guvernării electronice la nivel local, am creat un index de evaluare a serviciilor online (în principal servicii front-office) oferite cetățenilor și companiilor.

Cu instrumentul nou creat am evaluat paginile de web oficiale ale orașelor și municipiilor din România. Indexul are 47 de indicatori, împărțiți în cinci categorii, fiecare cu o anumită pondere în nota finală: Ergonomie (15%), Conținut (25%), Servicii online (25%), Participare și implicarea cetățenilor (20%), Securitatea și protecția datelor personale (15%). Punctajul maxim care putea fi obținut este de 100.

Alte detalii ale evaluării

Scorurile prezentate trebuie înțelese doar ca o fotografie de moment, care poate fi influențată de factori trecători (de pildă, o serie de orașe sunt în proces de actualizare a site-urilor, ceea ce face ca, în momentul evaluării, o parte din servicii să nu fie disponibile).

De asemenea, au fost punctate doar serviciile funcționale în momentul vizitării de către evaluatori a site-ului”, a declarat Nicu Urs, prodecanul FSPAC.

Surprizele oferite de studiu

De asemenea, rezultatele studiului au oferit și surprize. Dacă sunt luate în calcul doar orașele mari, primele în top sunt Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Buzău, Oradea, Timișoara, Sectorul 3 din București și Baia Mare.

În cazul în care în clasament sunt introduse toate orașele din România, în top 10 apar orașe ca Otopeni și Câmpulung Moldovenesc. Surprize mari sunt și la coada clasamentului. Acolo se regăsesc orașele Botoșani, Brăila, Ploiești, Arad și București.

Evaluarea va fi făcută periodic

Potrivit celor care au făcut analiza, presiunea pentru dezvoltarea serviciilor online este evidentă peste tot, dar mai ales în orașe, unde populația educată folosește în mod uzual serviciile de internet pentru cumpărături sau operațiuni financiare.

De altfel, întrucât evoluția indicatorilor și a proiectelor de guvernare electronică este una constantă, evaluarea va fi reluată din doi în doi ani, pentru a oferi date concrete și suficiente cu privire la evoluția guvernării electronice în România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI