Orașul din România care va plăti cel mai puțin la energia electrică. Cum scapă de facturile mari

de: Cătălina Burghelea
04 02. 2023

Un oraș din România își va alimenta cea mai mare parte a instituțiilor publice cu energia electrică provenită de la un parc fotovoltaic. Investiția locală se ridică la peste 4,7 milioane de lei. În felul acesta, municipalitatea încearcă să scape de facturile mari la curent. Exemplul său ar putea fi urmat și de alte primării din țara noastră.

Un oraș din România va plăti cel mai puțin la energia electrică

Pe un teren din Transilvania, de 3,4 hectare, vor fi amplasate peste 1.500 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 880 kW. Această investiție costă peste 4,7 milioane de lei, dar primăria orașului afirmă că merită cheltuiala, deoarece se va plăti mai puțin la energia electrică.

Recent, o primărie din județul Alba a lansat o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”. Valoarea totală a investiției se ridică la 4.773.537,56 de lei, fără TVA. Principalul obiectiv al Blajului este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice).

Cum speră să scape de facturile uriașe la curent

Primăria Municipiului Blaj a lansat, de curând, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări, proiectare și executare a proiectului „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”, care costă peste 4,7 milioane de lei. Scopul acestei investiții este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice).

Parc fotovoltaic pentru iluminat public, școli și clădiri publice

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, iar noua centrală fotovoltaică va asigura circa 80% din necesarul de electricitate al municipiului Blaj, respectiv iluminat public, școli și clădiri publice. Terenul pe care urmează să fie construită uzina se află la ieșirea din oraș, spre Mediaș.

Potrivit autorităților locale, centrala va avea 1.532 de panouri fotovoltaice, număr ce se va acoperi suprafața terenului disponibil aparținând Primăriei Blaj. Toată energia electrică regenerabilă produsă va fi utilizată exclusiv pentru consum propriu al UAT Municipiul BLAJ.

Primăria Blaj are obiective mărețe

Cel de-al doilea obiectiv al investiției este acoperirea unei părți din consumul propriu anual înregistrat la sediul din BLAJ, al beneficiarului UAT BLAJ, din producția proprie de energie electrică din surse regenerabile (aproximativ 78.0%).

Un al treilea obiectiv constituie reducerea poluării cauzate de instalațiile aparținând beneficiarului UAT BLAJ. Prin urmare, se va înregistra o scădere anuală medie a emisiilor gazelor cu efect de seră de 1048.83 echivalent tone CO2, valoare estimată în primul an de funcționare a centralei fotovaltaice.