Orașul din România care va avea prize gratuite pentru mașinile electrice. Va fi unic în țara noastră

de: Corina Oprea
18 03. 2024

Veste bună pentru români. Într-unul dintre cele mai cunoscute orașe din România, vor fi amplasate prize gratuite pentru mașinile electrice. Proiectul este unic în țara noastră și va aduce o mulțime de avantaje celor care conduc acest tip de autoturisme.

Încărcare gratuită pentru mașinile electrice

În ultimii ani, mașinile electrice s-au înmulțit considerabil și la noi în țară. Tot mai mulți români au înțeles beneficiile acestor autovehicule și au făcut trecerea de la cele clasice. Cu toate acestea, sunt încă puține stații de încărcare în zonă.

Autoritățile vin, însă, cu un anunț important pentru locuitorii din Brașov. În cadrul unui proiect finanțat de UE, municipalitatea intenționează să instaleze stații de încărcare a vehiculelor electrice pe trei stâlpi de iluminat din oraș, spre bucuria celor care conduc mașini electrice.

În cadrul proiectului pilot „EV charging from lampposts”, finanțat de EIT Urban Mobility, marți, 19 martie, Primăria Braşov va prezenta Consiliului Local al orașului un proiect de hotărâre care aprobă o convenție-cadru de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii urbane pentru încărcarea electrică a mașinilor.

Stațiile de încărcare conectate la stâlpii de iluminat nu sunt ceva nou în Braşov. Aceste echipamente au fost instalate pe Bulevardul Eroilor din oraș încă din 2016, spre bucuria celor care dețin acest tip de mașini.

„Pe măsură ce tot mai mulţi şoferi trec la vehiculele electrice, devine din ce în ce mai important să se asigure o infrastructură de încărcare adecvată pentru a le satisface nevoile. Acest lucru este valabil în special în zonele urbane, unde accesul la încărcare poate fi limitat, iar şoferii de vehicule electrice se pot confrunta cu dificultăţi în a găsi staţii de încărcare disponibile.

În plus, lipsa infrastructurii de încărcare îi face pe cetăţeni să fie reticenţi chiar şi la achiziţionarea de vehicule electrice. Soluţia SimpleCharge de a instala staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe stâlpii de iluminat stradal este o soluţie promiţătoare care poate contribui la creşterea accesibilităţii şi a disponibilităţii infrastructurii de încărcare.

Prin refolosirea infrastructurii existente, cum ar fi stâlpii de iluminat public, se poate extinde aria de acoperire a încărcării vehiculelor electrice fără a fi nevoie de proiecte de construcţie costisitoare şi perturbatoare”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Taxe suplimentare pentru mașinle electrice

Pentru a finanța vehiculele care nu folosesc combustibil accizat, posesorii de mașini electrice vor trebui să plătească o taxă specială. Costurile actuale ale benzinei și motorinei la pompă reprezintă aproximativ 40% din totalul de accize și taxe impuse de autoritățile fiscale, o componentă semnificativă și constantă a veniturilor bugetare ale fiecărui stat.

Cu toate acestea, mașinile electrice sunt tot mai populare, deoarece nu consumă carburant accizat. Prin urmare, guvernul intenționează să impună taxe speciale pentru cei care dețin mașini electrice, pentru a compensa cheltuielile lor.

Noua taxă a fost deja comunicată publicului în anumite state, semn că proiectul este unul serios, ce va ajunge și în mai multe țări din Europa. Spre exemplu, Regatul Unit va introduce o astfel de taxă începând cu anul 2025 pentru a compensa acciza la carburanți.

Este de așteptat ca tariful standard să fie de 165 de lire sterline. VED – Vehile Excise Duty – este taxa care se plătește anual. Această taxă se va aplica tuturor vehiculelor, inclusiv utilitare, motoare, mașini și autovehicule electrice.

Din aprilie 2025, impozitele pe mașinile electrice ale companiilor vor crește. Creșterea va fi de 3%, conform primelor informații oferite de autorități. De altfel, va crește cu 1% anual până în 2022/2028.

În Australia, Guvernul a stabilit și o taxă pe kilometru pentru cei care dețin mașini electrice. Autoturismele hibride plătesc 2,3 cenți/km. Taxa aplicată mașinilor electrice este de 2,8 cenți/km. De exemplu, costul mediu este de aproximativ 350 de dolari australieni pentru 12.400 de kilometri parcurși pe an.

Elveția este un alt stat care percepe o taxă pentru această categorie de șoferi. Începând cu 1 ianuarie 2024, vehiculele „verzi” vor fi impozitate la fel ca vehiculele pe benzină.

În plus, un stat din Canada a anunțat că intenționează să impună o taxă fixă la înmatriculare pentru mașinile electrice. În Alberta, proprietarii de vehicule electrice trebuie să plătească o taxă de 200 de dolari canadieni, sau 140 de euro. Această taxă trebuie plătită în fiecare dată când cineva înmatriculează o mașină electrică nouă în stat.