Oraşul din România care se transformă într-o comoară iarna. E prea puţin vizitat, dar are de toate. Imagini de vis

de: Ioana Bucur
23 11. 2022

În ultimii ani, în perioada sărbătorilor de Crăciun, oamenii își planifică excursiile în funcție de celebrele târguri ce se organizează în diferite locuri din țară, însă prea puțini știu despre orașul din Româna care se transformă într-o comoară iarna. Este foarte puțin vizitat, ceea ce înseamnă că nu există problema aglomerației, însă oferă o experiență de neuitat turiștilor.

Care este orașul din România ce se transformă într-o adevărată bijuterie în timpul lunilor de iarnă

În ultimii ani, marile orașe din România se întrec în organizarea celui mai spectaculos târg de Crăciun, bătălia cea mare dându-se între Capitală, Brașov, Sibiu și, nu în ultimul rând, Craiova, acestea devenind și principalele destinații turistice alese înainte de sărbători.

Puțini știu însă că mai există un oraș ce se transformă într-o adevărată bijuterie în timpul iernii: peisaje spectaculoase, arhitectură deosebită și o istorie fabuloasă.

Pentru că nu este prezentat ca un oraș turistic, este destul de puțin vizitat. Cei care ajung acolo, însă, au parte de experiențe de neuitat, fără să fie nevoiți să se lupte cu aglomerația din București, Brașov sau Sibiu.

Baia Mare, căci despre el este vorba, este reședința de județ a județului Maramureș. Prima mențiune a localității datează de la începutul secolului al XIV-lea, perioada sa de glorie fiind în secolele XIV-XV, când era unul dintre marile centre aurifere din regiune. La mijlocul secolului al XV-lea, orașul avea noi proprietari: familia lui Iancu de Hunedoara.

Principalele obiective turistice

Amplasat la poalele Munților Gutâi, iarna, Baia Mare devine un oraș de poveste. Stratul generos de zăpadă ce se așterne peste străzile și clădirile istorice transformă orice plimbare într-o experiență de neuitat.

Printre cele mai importante obiective turistice din localitate este Casa Iancu de Hunedoara. Situată în apropiere de Piața Libertății, clădirea de pe strada Monetăriei datează încă din anul 1446 și face parte din castelul medieval ridicat de Iancu de Hunedoara pentru sotia sa, Elisabeta.

Ce mai poți vizita în Baia Mare:

  • Turnul măcelarilor – ridicat în anul 1547
  • Biserica de lemn din Chechis
  • Catedrala Adormirea Maicii Domnului
  • Turnul Ștefan