Oraşul din România care rămâne fără oameni. Autorităţile locale, îngrijorate că pleacă cetăţenii

de: Rosu Ioana
28 12. 2023

Unul dintre cele mai vechi orașe din România, care în urmă cu trei decenii era considerat un motor economic vital pentru țară, se confruntă acum cu o situație de abandon și sărăcie. Populația orașului a scăzut dramatic, rămânând doar aproximativ 3.000 de locuitori, majoritatea fiind persoane în vârstă. Tinerii, în căutarea unor oportunități mai bune, au migrat fie în alte orașe, fie peste hotare. Care este oașul care a suferit o asemenea schimbare drastică?

Orașul care va fi abandonat de locuitori

Condițiile de viață din oraș sunt precare, mulți dintre locuitori fiind nevoiți să trăiască în blocuri vechi și deteriorate, care prezintă riscuri de siguranță, sau în containere lipsite de confort și încălzire adecvată.

Această situație reflectă declinul economic și social al unui oraș care, cândva, era un pilon al economiei naționale. Această realitate subliniază problemele cu care se confruntă multe comunități din România, unde dezindustrializarea și migrația forței de muncă tinere au lăsat în urmă orașe și orașe în dificultate.

Orașul care se confruntă cu o declinare dramatică a populației și activității economice este chiar Aninoasa, situat în județul Hunedoara, România. Aceasta situație îngrijorătoare a apărut după închiderea minei de cărbune, care a fost pilonul economiei locale.

Aninoasa, declarată oraș în 1989, avea peste 6.000 de locuitori, majoritatea lucrând la mina de cărbune. Cu toate acestea, în 2006, la 17 ani după declararea sa ca oraș, mina a fost închisă, provocând îmjumătățirea populației.

De la închiderea minei, mulți dintre locuitorii săi tineri și activi au început să caute oportunități de muncă în alte regiuni sau chiar în străinătate. Această schimbare a lăsat orașul cu o populație îmbătrânită și cu o economie slăbită.

”Pleacă din cauză că nu mai sunt locuri de muncă. S-a închis mina, nu mai e nimic. Zona e moartă, orașul e mort”, spun oamenii din localitate.

”Se duc românii unde văd cu ochii, numai sa mănânce o bucată de pâine, că aici nu se mai poate. Nu ai ce învârti”, spune un altul, potrivit Antena3.

Aninoasa, afectată de cel mai mare cutremur din acest an

Situația întâlnită în orașul Aninoasa subliniază provocările economice și sociale cu care se confruntă multe orașe mici și comunități din România, în contextul închiderii industriilor tradiționale și a migrației forței de muncă.

Multe dintre clădirile sale, unele vechi de peste 130 de ani, au fost grav afectate și stau în pericol de a se prăbuși. Cu toate acestea, la 10 luni după cutremurul din luna februarie, situația nu s-a îmbunătățit, iar clădirile deteriorate nu au fost reparate.

În curtea fostei mine, autoritățile locale au instalat containere pentru a găzdui 10 familii care și-au pierdut locuințele.
Această măsură modestă evidențiază gravitatea situației și lipsa de soluții și interes pentru locuitorii afectați.

Reporterii de la Antena 3 CNN au încercat să contacteze administrația locală pentru a obține mai multe informații despre planurile de reconstrucție și asistență pentru locuitorii afectați, dar nu au primit un răspuns până în prezent.