Orașul din România care nu primește fonduri pentru energie termică. De ce se întâmplă asta
În contextul perioadei care urmează, erau imperative măsurile de suplimentare a sumelor pentru serviciile publice de furnizare a agentului termic. De altfel Guvernul, în ședința de joi 11 noiembrie, a luat aceste măsuri, dar cu o singură excepție, Capitala. Sumele împărțite către UAT-uri, 310.426.000 lei, au fost alocate pentru cel puțin 31 de orașe din România.
Guvernul Cîțu suplimentează sumele pentru 31 de UAT-uri
Iarna își intră în drepturi în aceste zile, iar marile orașe din țară se pregătesc, sau s-au pregătit pentru continuitatea serviciilor publice de furnizare a agentului termic către locuitori.
După ultima rectificare bugetară UAT-urile din țară au constatat că banii primiți nu ajungeau pentru plata integrală a facturilor către furnizor, astfel că s-a cerut imperativ o suplimentare a acestor fonduri.
În urma unui calcul s-a constatat că mai erau nevoie de cel puțin 300 de milioane pentru acoperirea totală a acestor cheltuieli.
În aceeași situație se află și Bucureștiul, iar Nicușor Dan a cerut la ultima întrevedere cu Florin Cîțu o rezolvare a situației, edilul anunțând intenția PMB de a prelua compania care furnizează agentul termic în Capitală.
La finalul acelei întrevederi nu s-a ajuns la un acord clar asupra acestei intenții, rămânând ca soluțiile să fie găsite la o nouă întâlnire.
Cu toate astea, în ședința de ieri a guvernului, s-a luat decizia de suplimentare a fondurilor de plată pentru agentul termic. Banii au fost împărțiți pentru 31 de UAT-uri din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, creat după ultimele rectificări bugetare, tocmai pentru situații de urgență.
În urma acestor realocări guvernul a alocat celor 31 de UAT-uri suma de 310.426.000 lei, cele mai mari sume din acești bani mergând către Timișoara, și alte două orașe, după cum urmează:
- Timişoara – 53.819.000 lei,
- Iaşi – 45.906.000 lei,
- Drobeta Turnu Severin – 44.596.000 lei.
Bucureștiul nu a primit niciu leu din Fondul de rezervă
Deși Nicușor Dan anunța că PMB s-ar putea să ajungă în imposibilitatea de plată a facturilor către furnizor, și că, în același timp, bugetul primăriei nu va mai putea subvenționa gigacaloria pentru locuitorii Bucureștiului, în ședința de ieri a guvernului Nicușor Dan și PMB nu a primit niciun leu din suplimentările pentru serviciile publice de furnizare a agentului termic. Pare aberantă situația, dar justificarea acestui aspect a venit de la ministrul interimar de la Dezvoltare, Cseke Attila.
Acesta declară că, la momentul discuțiilor și alocărilor acestor sume, PMB nu trimisese în timp util cererea, în cazul Bucureștiului suma fiind de 968 milioane lei.
Același ministru a mai anunțat că PMB a depus totuși cerereea, dar că va fi analizată și discutată la o nouă ședință de guvern, conform Mediafax.