Orașul din România care declară război oamenilor care arunca gunoi pe stradă. Măsura drastică impusă

de: Ștefan R. Apostol
17 02. 2021

România se confruntă de ani buni cu problema reciclării gunoaielor. Românii nu reușesc să își selecteze gunoiul și să arunce totul în același coș. Această situație face foarte dificil pentru firmele locale de gestionare a deșeurilor să proceseze gunoiul. Dar iată că un oraș decide sancționarea drastică a celor care nu respectă normele de curățenie impuse de edilul orașului. Este vorba de municipiul Brăila și măsurile extreme pentru salubrizarea municipiului.

Măsurile extreme pentru salubrizarea din municipiul Brăila

De ceva vreme se tot vorbește despre imposibilitatea României de a recicla gunoaiele. Majoritatea deșeurilor, inclusiv a materialelor plastice și a altor materiale ar putea fi ușor reciclate. Din păcate ajung în depozite de deșeuri legale sau ilegale.

Green Group, cea mai mare companie de reciclare din România, importă 50% din deșeurile pe care le procesează din Europa de Vest. Comisia Europeană a sesizat România în fața Curții Europene de Justiție în 2017 pentru eșecul său de a închide și reabilita 68 de depozite de deșeuri ilegale.

Dar, iată că în anul 2021, municipiul Brăila, decide sancțiuni dure împotriva celor care nu vor respecta măsurile pentru salubrizarea municipiului. Noul edil din municipiul Brăila, Marian Dragomir, a anunțat la început de an noi măsuri de salubrizare a orașului.

Este cunoscut, ca de altfel în multe alte orașe, că municipiul Brăila a ajuns să se înece în gunoaie. Astfel că decizia nu ar trebui să pară surprinzătoare, mai ales pentru locuitorii orașului de pe Dunăre, municipiul Brăila, conform Mediafax.

„Ne-am săturat să strângem după ei de 30 de ani! S-a demonstrat că nicio altă metodă de civilizare nu a funcționat! Mijloacele de transport auto confiscate vor fi văndute și veniturile vor intra la bugetul național (nu local, dar nu acest lucru contează), iar căruțele vor fi distruse.

Ca și în alte situații delicate, avem puterea de a lua cele mai dure măsuri. Ne asumăm și aceste lucruri. a și în alte situații delicate, avem puterea de a lua cele mai dure măsuri. Ne asumăm și aceste lucruri !!!

Primăria Municipiul Brăila
Garda de Mediu Brăila
Poliția Locală Brăila

NOTĂ – Anul acesta mai montam încă 200 de noi camere de supraveghere!!!”, a precizat Marian Dragomir pe contul său de Facebook.

Rata de reciclare în România, cea mai mică din UE

Rata de reciclare în România a fost de doar 5%, în 2016, în timp ce aproximativ 80% din deșeurile municipale au ajuns în gropile de gunoi, potrivit statisticilor Eurostat. De atunci, autoritățile române au încercat să găsească o soluție pentru a aborda unele dintre problemele legate de gestionarea deșeurilor, cum ar fi taxele mai mari pentru gunoiul depozitat în depozitele de deșeuri.

Aceste taxe sunt plătite de companiile de gestionare a deșeurilor, dar și o taxă pe ambalajele reutilizabile, plătite de către consumatori. Cu toate acestea, situația generală nu s-a schimbat prea mult încă. Între timp, rapoartele media internaționale despre transformarea României în coșul de gunoi al Europei s-au multiplicat.

În iunie anul acesta, postul de televiziune francez France 24 a raportat cum România importă deșeurile care sunt arse în fabricile locale de ciment. Reglementările locale relaxate pentru arderea deșeurilor permit arderea chiar și a deșeurilor periculoase, cum ar fi anvelopele de cauciuc, uleiul și materialele plastice, cu efecte negative asupra mediului și sănătății umane.