Orașul din România care a decis să amendeze oamenii cu haine murdare în autobuze. Hotărârea promptă luată de CNCD

de: Stan Nicu
12 10. 2022

Care este orașul din România care a decis să amendeze oamenii cu haine murdare din autobuze. Autoritățile de acolo au fost sancționate acum pentru discriminare. Care este decizia promptă luată de CNCD, vedeți un pic mai jos.

Un oraș din România amendează persoanele care se urcă murdare  în mijloacele de transport. CNCD a sancționat primaria

Primăria unui oraș din România a decis să amendeze persoanele care se urcă în mijloacele de transport în comun cu hainele murdare. Astfel, oamenii care aveau haine murdare în Cluj și au circulat cu autobuzele au fost sancționați.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a intrat pe fir și, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice, a sancționat primăria Municipiului Cluj-Napoca din cauza prevederilor Hotărârii de Consiliu Local.

Prevederile dezavantajează oamenii săraci

Prevederile dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, făcându-i astfel să nu mai circule cu mijloacele de transport în comun.

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în urma sesizării de către CRJ, a sancționat Municipiul Cluj-Napoca pentru prevederi ale unei Hotărâri de Consiliu Local care dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public. CNCD a reținut săvârșirea faptei de discriminare potrivit art. 2 alin. (3), art. 10 lit. h) și g) și art. 15 din OG 137/2000 prin Hotărârea nr. 541 din 07 septembrie 2022, sancționând cu avertisment UAT Municipiul Cluj-Napoca, prin primar în funcție”, anunță Centrul de Resurse Juridice.

Cu cât erau amendați oamenii murdari

Persoanele care erau considerate murdare erau amendate cu 100-200 de lei. De asemenea, CNCD anunță că „există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și condiții sanitare”.

„Astfel, Colegiul director constată că impunerea unei vestimentații curate, fără alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând efecte discriminatorii pentru diferite comunități, grupuri vulnerabile”, mai arată CRJ.

Ce a recomandat CNCD

De asemenea, CNCD a recomandat  să se găsească echilibrul perfect între necesitatea protejării mijloacelor de transport și efectele de discriminare față de diferite persoane, grupuri vulnerabile și comunități prin găsirea unei variante de formulare a textului prevederilor Hotărârii de Consiliu Local nr. 670/2019. Aceasta nu trebuie să lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii.

CRJ a anunțat că această hotărâre ca fiind parțial satisfăcătoare, atât din punctul de vedere a aplicării sancțiunii Municipiului Cluj-Napoca, precum și a recomandării de reformulare a textului prevederilor din hotărâre.

Totul va rămâne la nivel de recomandare

„Având în vedere opinia municipalității privind sancțiunile prevăzute în hotărâre, astfel cum a formulat-o în întâmpinare, și anume că acestea se adresează utilizatorilor serviciului de transport public local care în exercitarea drepturilor lor de a beneficia liber și nediscriminatoriu de serviciul public de transport local, nu înțeleg să respecte normele de igienă, lipsa instituirii unei obligații în sarcina acesteia de a elimina prevederile discriminatorii din hotărâre va rămâne doar atât, o recomandare”, mai arată CRJ.