Orașul din Europa unde femeile nu au voie să nască. Ce se întâmplă, de fapt, dacă mori acolo
Într-un oraș din Europa femeile nu au voie să nască. Localitatea are tot felul de legi şi de reguli nemaiauzite, însă nu au nimic de-a face cu vreun cult sau vreo religie bizară, acestea fiind mai degrabă dictate de motive pur ştiinţifice.
Incredibil, dar adevărat. Într-un oraș din Europa femeile nu au voie să nască, iar locuitorii nu au voie să moară în localitate
Oraşul unde se întâmplă tot felul de lucruri bizare se numeşte Longyearbyen şi este cel mai nordic de pe glob. Acesta este situat pe o insulă, în ţinutul Svalbard al Norvegiei, aproape de deşerturile de gheaţă ale Polului Nord.
La ultimul recensământ, care a avut loc în august 2019, numărul de locuitori era de 2368. Astfel, oamenii de pe malul Oceanului Arctic nu prea ştiu ce-i acela un tricou sau costum de baie. Iarna, temperatura ajunge de multe ori la minus 15 grade Celsius, iar vara rareori depășește 5-7 grade Celius.
Soarele nu apune timp de 127 de zile pe an în Svalbard
De asemenea, nopţile polare, când soarele nu răsare deloc, durează din 27 octombrie până în 15 februarie. Oficial, căci în realitate, muntele care străjuieşte orașul blochează primele răsărituri timide ale soarelui până la data de 8 martie. Iar în lunile de vară se întâmplă reversul, soarele nu mai apune timp de 127 de zile.
Orașul Longyearbyen a fost fondat şi numit după americanul Longyear. Acesta a pus bazele aici unei industrii a cărbunelui. Astfel, în anii 1990, când industria a început să dispară şi minele s-au închis, localnicii au învăţat să trăiască din alte ocupaţii, turismul şi cercetările numărându-se printre ele. Tot în orașul Longyearbyen se află cel mai mare depozit de seminţe din lume.
De ce nu au voie localnicii să aibă pisici
A fost construit în locul unei vechi mine. Acolo, aproximativ 800.000 de seminţe agricole sunt depozitate, în condiţii optime, la 120 de metri în subteran. Seminţele vor fi folosite de către toate națiile în cazul unui dezastru.
Din cauza condiţiilor climatice şi a geografiei oraşului, autorităţile din Longyearbyen au fost nevoite să emită câteva legi şi reguli, care probabil nu se mai regăsesc în nicio altă zonă din lume. Una dintre acestea vizează pisicile. Locuitorii oraşului nu au voie să aibă pisici, asta pentru a proteja puţinele păsări care există în zonă.
Ce trebuie să facă femeile când le vine sorocul
În plus, femeile nu pot naşte aici. Când le vine sorocul, femeile sunt trimise pe continent să nască, după care revin acasă cu bebeluşii. Nu este o lege în acest sens, dar fiind foarte puţine naşteri, în Longyearbyen nu s-a rentat construirea unei maternități.
În plus, alcoolul este raţionalizat, iar când ies afară, oamenii sunt obligaţi să poarte o puşcă pentru a se apăra de urşii polari. Cea mai bizară lege este interzicerea morţii. Bolnavii aflați în faze terminale sau persoanele grav accidentate sunt trimise pe continent, pentru a nu muri în oraș.
Ce se întâmplă cu oamenii care își găsesc sfârșitul în localitate
Oamenii care se întâmplă să moară în oraș sunt fie arși, fie trimiși pe continent. Înmormântările au fost interzise în 1950, când s-a descoperit că trupurile localnicilor care muriseră în urma pandemiei de gripă din 1918, nu putreziseră, din cauza temperaturilor scăzute.
În prezent, oamenii de ştiinţă se tem că acele cadavrele, după ce au fost conservate de permafrostul în care au fost îngropate, pot conţine tulpini încă vii ale virusului care se face vinovat de uciderea a 5% din populaţia lumii.