Orașul de pe coasta Mării Negre cu cea mai frumoasă stație de autobuz din lume. Are un design ieșit din comun

de: Ionuț Vieru
19 05. 2024

Unele țări nu pun accent pe modul în care arată stațiile de autobuz. De cele mai multe ori, sunt doar câteva scaune sau bănci acoperite. Cu toate acestea, alte națiuni au transformat stațiile de autobuz în artă.

Cele mai frumoase stații de autobuz din lume

Arhitectul Sou Fujimoto spune că „O stație de autobuz este un loc de așteptat pentru autobuz, pentru un prieten, pentru ceva ce urmează, pentru viitorul tău. Este un loc pentru actul fundamental al așteptării.”

Fotograful Christopher Herwig a călătorit prin 14 țări pentru a descoperi cele mai interesante și frumoase stații de autobuz. Acesta a fost uimit să vadă arhitectura multor astfel de locuri, motiv pentru care a făcut un top.

  • Gagra, Georgia

Pe primul loc se află stația de autobuz din Gagra, un oraș stațiune de pe coasta Mării Negre. Este acoperită cu mozaicuri albastre și galbene, amintește de lucrările lui Antoni Gaudi din Barcelona.

  • Pasul Goderdzi, Georgia

Este o stație de autobuz deosebită care atrage chiar și turiștii. Este situat pe Pasul Goderdzi, la 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Forma sa asemănătoare unei păsări.

  • Balykchy, Kârgâzstan

Această stație de autobuz, în formă de pălărie tradițională Kyrygz (kalpak), este situată pe drumul către Lacul Issyk Kul. Aceasta se află într-o zonă turistică, iar motivul pentru care este diferită este de a promova idealurile culturale locale.

  • Shodoshima, Japonia

Această stație de autobuz situată pe mica insulă Shodoshima, a fost proiectată de arhitectul japonez Yo Shimada al firmei Tato. A fost proiectată să arate ca nuferii  pe un iaz.

  • Blackpool, Anglia

Arhitectul englez Ian McChesney a proiectat aceste adăposturi de vânt în colaborare cu orașul Blackpool, din nordul Angliei, pentru promenada sa de pe litoral. Rezemați pe rulmenți speciali, aceștia se rotesc ușor în vânt, protejând în același timp utilizatorii de orice rafale.

  • Krumbach, Austria

În anul 2014, mica așezare a invitat mai mulți arhitecți pentru a proiecta stațiile de autobuz. Cele mai interesante au fost alese pentru a fi construite.

Pozele cu aceste stații de autobuz le puteți vedea în galeria foto de mai sus, exact în ordinea de mai sus.