Orașul din România cu cele mai multe legende din lume. Ce se spune despre ”Muntele Tatălui”
Acesta este orașul din România cu cele mai multe legende. Numele localității se traduce prin Muntele Tatălui și este situat între dealuri.
Orașul cu cele mai multe legende din lume. Ce se spune despre ”Muntele Tatălui”
Istoria acestui oraș din România este foarte veche, iar numele lui este mai vechi decât Imperiul Otoman. Babadag înseamna Muntele Tatălui și îl găsești în drum spre Tulcea.
Dacă nu te-ai oprit niciodată aici, ar trebui să știi că merită vizitat măcar o dată în viață pentru atracțiile sale turistice, dar mai ales pentru legendele captivante.
Denumirea de Babadag este legată de sosirea turcilor, fiind mai veche decât Imperiul Otoman.
„Putem spune că Babadag este, din această perspectivă, prima așezare a turcilor în Europa. Specialiștii vorbesc despre trecerea turcilor otomani în Rumelia, în Balcani, în sec. al XIV-lea, odată cu cucerirea peninsulei Gallipoli.
Totuși, turcii selciucizi s-au stabilit în Babadag încă din sec. al XIII-lea, în anul 1260. Este foarte important de precizat, faptul că s-au stabilit într-un mod pașnic, ei fiind așezați în această zonă de către împăratul bizantin”, spune prof. univ. Metin Omer, doctor în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara și la Universitatea Ovidius Constanța pentru Discoverdobrogea.
În plus, continuă el, denumirea lui are legătură cu faptul că este împrejmuit de dealuri. Se spune că Sari Saltuk Baba a fost cel care i-a condus pe primii turci aici.
Istoria orașului
”Denumirea localității are legătură cu faptul că aceasta este împrejmuită de dealuri. ”Baba” are legătură cu un personaj, despre care legendele au îmbinat realitatea cu fantasticul.
Sari Saltuk Baba, a fost cel care i-a condus pe primii turci care s-au așezat în acest teritoriu. De fapt, denumirea orașului se referă la așezarea lui Sari Saltuk în Babadag.
Există și o legendă, pentru că în apropierea unuia dintre dealurile care înconjoară orașul Babadag, dealul sudic, există un mormânt al lui Koyun Baba. Acesta a devenit și un fel de loc de pelerinaj de-a lungul timpului și are o legătură cu Sari Saltuk, în sensul în care acesta ar fi contribuit, la un moment dat, la găsirea mormântului pierdut al lui Sari Saltuk”, am aflat de la prof. dr. Metin Omer.
Acesta spune că Dobrogea a fost cucerită de otomani începând cu 1417. Transformarea orașului în centru cultural este legată de sultanul Baiazid al II-lea, care a cucerit Cetatea Chilia și Cetatea Albă, apoi a poposit la Babadag.
”Orașul Babadag a fost fondat de turcii selciucizi, fiind apoi revalorificat în perioada otomană. Dobrogea a fost cucerită de otomani începând cu 1417, dar dezvoltarea orașului și transformarea lui într-un centru cultural este legată de sultanul Baiazid al II-lea, care, în campania sa împotriva Moldovei, în urma căreia a cucerit Cetatea Chilia și Cetatea Albă, a poposit la Babadag.