Oraşul cel mai secetos din România. Te-ai aştepta să fie în sudul ţării, dar nu e aşa. A plouat de 100 de ori mai puţin decât ar fi trebuit
Te-ai aștepta ca vremea neobișnuit de uscată, fără suficiente ploi, să fie semnalată în mod deosebit în sudul României, însă realitatea este alta. În ce oraș s-a înregistrat cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații, potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Orașul neașteptat din România în care a plouat cel mai puțin anul trecut
În mod neașteptat, cea mai mică valoare a cantității lunare de precipitații din mai 2023 a fost de 1,6 milimetri. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) spun că au înregistrat aceste cifre în orașul Darabani, din nordul județului Botoșani.
În mai 2023, în afară de precipitațiile sărăcăcioase, s-a înregistrat o temperatură medie de 15,6 grade Celsius, cu valori termice variind de la 4,7 grade la 27,1 grade Celsius. În foarte multe locuri din județul Botoșani plouat mai puțin decât ar fi fost normal, anul trecut.
„OMS spune că ne aflăm într-un prag de alertă de cod roşu”
Informațiile prezentate sunt relevante în contextul în care primăvara anului 2024 este una a extremelor din punct de vedere meteorologic. Prognoza meteo nu vorbește despre precipitații semnificative, de care solul are nevoie pentru noua companie agricolă.
Directoarea ANM, Elena Mateescu, a vorbit recent, la o conferință, despre seceta cu care urmează să se confrunte România din cauza absenței ploilor. Suntem deja la limită în privința precipitațiilor. Acest fenomen ar putea să aibă consecințe serioase pe mai multe planuri.
„La nivelul Organizaţiei Meteorologice Mondiale se spune că ne aflăm într-un prag de alertă de cod roşu, având în vedere că ultimul deceniu este cel mai cald de când se fac măsurători meteorologice – şi vorbim de perioade mai mari de 100 de ani”, a declarat Elena Mateescu.
Impactul vremii secetoase asupra oamenilor și societății
Copacii și plantele, în general, trebuie să se adapteze la noile condiții pentru a rezista la efectele secetei prin diferite metode de supraviețuire. Unele ierburi își încetinesc creșterea sau devin maronii tocmai pentru a conserva apa. Totuși, dacă seceta persistă, în cele din urmă vegetația va muri.
Trebuie precizat că există multe organisme care nu se pot adapta la condiții de secetă, iar efectele asupra mediului ale perioadelor prelungite, neobișnuite, de precipitații scăzute pot fi severe. Impactul negativ poate include: deteriorarea habitatelor, pierderea biodiversității, eroziunea solului și incendiile.
Seceta poate crea, de asemenea, probleme economice și sociale semnificative. Lipsa ploilor poate duce la pierderea recoltelor, la scăderea prețurilor terenurilor și la șomaj din cauza scăderii producției. Pe măsură ce nivelul apei din râuri și lacuri scade, pot apărea probleme de alimentare cu apă.