Oraşul cel mai sărac din România. Oamenii nu mai au bani, localitatea e în pericol de faliment

de: Stan Nicu
10 05. 2023

Mulți dintre români trăiesc foarte rău în aceste zile, în contextul în care toate s-au scumpit serios în ultimul an, începând cu carburanții și terminând cu alimentele. Astfel, guvernul este nevoit să ofere ajutoare pentru că unii dintre românii își duc zilele de pe o zi pe alta. Așadar, care este oraşul cel mai sărac din România. Oamenii nu mai au bani, astfel că localitatea e în pericol de faliment.

Care este cea mai săracă localitate din România. Locuitorii sunt săraci lipiți

Sărăcia, din păcate, este una dintre problemele mari ale României. Conform ultimelor date, țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei, cu un procent de 25,4%.

În plus, România este țara cu cea mai mare inegalitate între bogați și săraci din Uniunea Europeană.

Unde este România mai săracă

În România, sărăcia se vede cu ochiul liber în special în orașele mici care se confruntă cu îmbătrânirea demografică şi depopularea. În această categorie se regăsesc oraşele mono-industriale sau agricole nou înfiinţate.

Principalele cauze pentru sărăcia mare sunt: infrastructura săracă (transport, sănătate, educație), precum și restructurarea industrială.

De asemenea, aceste zone sunt foarte vulnerabile la reforma industrială şi economică, astfel că în aceste zone există foarte mulți oameni fără locuri de muncă, asta însemnând venituri instabile sau foarte mici.

Care este cel mai sărac oraș din România

Astfel, o analiză regională făcută cu ceva ani în urmă, respectiv în 2014, relevă că regiunile cu cele mai mari rate de oameni în risc de sărăcie sunt: Nord-Est, Sud-Vest-ul Olteniei, Sud-Est şi Muntenia Sud.

În plus, studii mai recente, ca de exemplu cel realizat de GfK, în 2020, în ceea ce privește puterea de cumpărare în Europa, arată că pe lista cu cele mai sărace orașe din România se regăsesc: Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, urmate de Suceava, Piatra-Neamț, Focșani, Buzău, Slobozia, Alexandria, Slatina și Drobeta-Turnu Severin.

Veniturile, în creștere

Chiar dacă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut în țara noastră, în anul 2018, cu 18%, până la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016, mulți români folosesc puterea de cumpărare pentru a acoperi cheltuielile cu mâncarea, întreținerea și serviciile.

Numai cei înstăriți își permit să facă achiziții scumpe, să se ducă în vacanțe sau să cotizeze la un fond de pensii private.

Topul celor mai sărace comune din România

Topul celor mai sărace localități din România, făcut de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, arată că o comună din Teleorman, Necșești, este cea mai săracă localitate din România.

Urmează comunele Răsuceni (Giurgiu), Coroieşti (Vaslui), Seaca de Pădure (Dolj) şi Schitu (Giurgiu), Danicei (Vâlcea), Gogoşi (Olt), Deleni (Vaslui), Toporu (Giurgiu) şi Sălcuţa (Dolj).