Orașul situat între două continente. E în formă de triunghi isoscel și are origine vulcanică, tot mai mulți turiști visează să ajungă aici

de: Andrei Simion
01 08. 2024

Spania dispune de o mulțime de comori răspândite pe întreaga peninsulă, iar una dintre acestea este Almería, o regiune puțin cunoscută, dar extrem de valoroasă. În această zonă, se află o situație rar întâlnită pe planeta noastră: o oraș situat între două continente, Europa și Africa. Este vorba despre insula Alborán, un mic insulă în formă de triunghi isoscel și de origine vulcanică, situată în partea vestică a mării Mediterane.

Orașul care se află între două continente

Almería este una dintre regiunile din Spania care, în acest vară, va primi sute de mii de turiști. Deși comunicarea a reprezentat mereu o provocare pentru ca spaniolii să viziteze această frumoasă zonă a peninsulei iberice, plajele, peisajele, clima și gastronomia sa atrag anual milioane de vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate.

Este o realitate că serviciile de transport public din stat afectează Almería. Andalucía a înregistrat un număr record de vizitatori în 2023, ajungând la 34,2 milioane de turiști pentru prima dată în istoria sa. În schimb, Almería nu a reușit să depășească cifrele de dinainte de pandemie (aproape 1,5 milioane), având doar 1.427.505 turiști care au vizitat această provincie din sudul Spaniei anul trecut.

Orașul care se află între două continente

Orașul între două continente

Milionul de turiști care vor vizita Almería în această vară se vor putea bucura de un eveniment aproape unic: existența unei orașe situate între două continente. Aceasta este o caracteristică întâlnită și în Istanbul, care se află la strâmtoarea Bosfor, între Europa și Asia. O situație similară se regăsește și în orașele Atyrau (Kazahstan) și Orenburg (Rusia).

În Spania, o situație geografică similară se întâlnește cu insula Alborán, aflată la doar 55 de kilometri de Maroc și la 85 de kilometri sud de provincia Almería. Această „oraș” între două continente aparține capitalei andaluze, iar farul său este administrat de portul local.

Insula Alborán

Insula Alborán este deținută de Spania din anul 1540, când a fost cucerită în bătălia de la Alborán de la corsarul tunizian Al-Borany. Acest mic insulă de origine vulcanică are aproximativ un kilometru lungime și este locuită de un grup al Marinei Spaniole.

Pe insulă se află un far, un helipad, un cimitir, un mic port și, cel mai important, Parcul Natural Alborán. În centrul insulei există un canal subteran navigabil pe vreme bună, cunoscut sub numele de Peștera Morenas.