Orașul care își vinde casele cu 1 euro. Primarul este disperat, ce fenomen se întâmplă aici

de: Alexandra Chivu
31 01. 2021

Biccari, un oraș din Puglia, regiune sud-estică a Italiei, vinde case dărăpânate la prețul de 1 euro. Această practică este comună în peninsulă.

Case la 1 euro bucata într-o comună din Italia

Primarul Gianfilippo Mignogna încearcă astfel să-și salveze orașul, după ce mii de oameni au plecat spre așezări mai mari din Italia sau în străinătate, în general în Statele Unite ale Americii. Exodul lent a afectat o populație care a atins un maxim de 5.000 de persoane în anii 1950.

„Suntem abia 2.000 de rezidenți”, spune primarul pentru CNN. „Depopularea este o rană deschisă, un fenoment constant. Localnicii continuă să plece și, deși majoritatea se întorceau în timpul verii, acum nu mai fac acest lucru. Multe case locuibile sunt goale și cad în uitare”, completează el.

Oficialul încearcă prin această propunere să recupereze clădirile pe care oamenii le-au abandonat: „Într-o zi rătăceam prin centrul vechi și mi-am dat seama cât de multe căsuțe drăguțe, într-o formă perfectă, au fost închiriate ani de zile, ascunse de alei tăcute, cu anunțuri de închiriat sau de vânzare, pe care nimeni nu le vede. Am crezut că cel mai bun mod era să îi implic pe acei proprietari care nu mai sunt interesați să vândă imediat”, a mai spus Mignogna.

  • Cei care vor o locuință dărăpănată de 1 euro trebuie să depună o garanție de 3.000 de euro ce va fi returnată după finalizarea lucrărilor, în termen de trei ani.

Strategia a funcționat în 2014

Despre acest fenomen am auzit încă din 2014, când edilul comunei Gangi, Sicilia, făcea același lucru. Gangi este una dintre cele mai frumoase comune din Italia. În ultimul secol, însă, populația s-a înjumătățit. În 2014, doar 7.000 de locuitori mai trăiau acolo. Ca să nu ajungă o comună fantomă, primarul a decis să dea proprietățile abandonate ”de pomană”.

„În prezent, 80 de case sunt scoase la vânzare pentru un euro. Mai mulți oameni au venit să vadă casele la un euro, dar au ajuns să cumpere alte proprietăți vândute la un preț foarte mic”, spunea Giuseppe Ferrarello, primarul de la acea vreme.

Oricine putea cumpăra o proprietate, cu condiția să o restaureze în trei ani. Oamenii au venit de la zeci de mii de kilometri pentru a studia oferta.

„Este un loc frumos! Am o pasiune pentru locurile rustice și pentru lucrurile stricate, care stau să cadă. Este foarte atractiv și foarte deosebit! Nu aș putea cumpăra un loc de parcare în Australia cu banii pe care i-aș da pe această casă”, declara Dominic Allen, regizor australian, interesat de oferta primarului sicilian.