Orașul care înlocuiește asfaltul cu verdeață. Ce sunt rugați oamenii să facă, urgent

de: Alexandra Chivu
26 10. 2020

În timp ce în alte țări abia acum se toarnă asfaltul în unele zone, Olanda trece la nivelul următor. Un oraș din țara lalelelor va înlocui 10% din drumurile asfaltate cu verdeață. Se întrevăd și alte schimbări.

Olanda vrea să se blindeze împotriva schimbărilor climatice. Un oraș va înlocui un procent din asfalt cu verdeața

Olanda are un sfert din teritoriu sub nivelul mării și se află într-o continuă adaptare la condițiile de mediu. Guvernanții au cerut primăriilor marilor orașe să găsească soluții pentru a combate problema.

De exemplu, în anul 2014, orașul Arnhem a avut parte de inundații masive. În 2019, temperaturile au atins 28 de grade Celsius, valoare neobișnuită pentru verile de pe aceste plaiuri. Două dintre situații i-au făcut să ia atitudine: un platou din apropierea râului Rin a fost transformat într-o câmpie inundabilă, ca precipitațiile abundente să nu mai inunde alte părți ale orașului. Mai mult, oficialii au hotărât și că îmbrăcarea câtorva fațade în verdeață va ajuta.

Regiune în Arnhem

Și nu se opresc aici. Olandezii au în plan ca, în următorii zece ani, să acopere 10% din asfalt cu spațiu verde care să absoarbă căldura vara și apa în timpul furtunilor. Autoritățile doresc și să transforme clădirile vechi în unele sustenabile energetic.

„Olanda are ambiția să se blindeze împotriva schimbărilor climatice până în 2050. În Arnhem a pus aceste ambiții într-o strategie pentru următorii zece ani, fiindcă trebuie să acționăm acum”, a declarat Cathelijne Bouwkamp, primarul orașului.

  • De asemenea, autoritățile locale îi încurajează și pe locuitori să planteze cât mai multă verdeață.

Exporturile de flori se prăbușesc din cauza crizei

Pandemia cauzată de COVID-19 a redus semnificativ exporturile Olandei de flori, acestea fiind printre cele mai cunoscute și importante produse de export ale țării. Exporturile s-au redus cu 35% în aprilie, comparativ cu perioada similară dn anul precedent. Exporturile de bulbi de flori au înregistrat un declin de 18%.

Cu toate acestea, exporturile olandeze de fructe și legume, altă sursă de venit serioasă pentru țara din nordul Europei, s-au menținut la un nivel ridicat. În vreme ce exportul de legume a scăzut cu 1%, cel de fructe a scăzut cu 2% în aprilie, față de perioada similară din 2019.

Oficialii de la Royal FloraHolland, cea mai mare companie de licitații cu flori din lume, a anunțat că se așteaptă la pierderi masive în acest an, din cauza pandemiei.

35% din exporturile mondiale de flori și plante, în valoare de 6,2 miliarde de euro pe an, treceau de obicei prin Olanda, provenind de regulă de la cultivatorii olandezi, cât și de la cei din Africa sau America Latină.