Orașul care a fost descoperit acum în Europa. Ce suprafață are

Orașul care a fost descoperit acum în Europa. Ce suprafață are
Un oraș a fost descoperit în Europa.

A fost descoperit un complex arheologic necunoscut până acum. Specialiștii l-au găsit la poalele Munților Pirinei. Cercetătorii au descris situl construit în două epoci distincte ca: epoca imperială romană (între secolele I şi V) şi epoca creştină medievală (între secolele IX şi XIII). Orașul este situat la 1.500 de metri de centrul Artieda, la est de Pamplona, la granița dintre Aragon și Navarra.

Orașul descoperit în Europa: arheologii au rămas surprinși

A fost descoperit un complex arheologic necunoscut până acum. Arheologii de la Universitatea din Zaragoza l-au găsit la poalele Munților Pirinei, relatează El Pais. Cercetătorii au descris situl ca fiind din două epoci diferite: epoca imperială romană (între secolele I şi V) şi epoca creştină medievală (între secolele IX şi XIII), scrie news.ro.

Orașul este situat la 1.500 de metri de centrul Artieda, la est de Pamplona, la granița dintre Aragon și Navarra. Situl ocupă o suprafață de patru hectare în centrul unui teren agricol de aproximativ 390 de metri lungime şi 140 de metri lăţime, pe malul sudic al râului.

„Un ansamblu impresionant de lucrări publice”

Este posibil ca dimensiunile lui să fie și mai mari. Consiliul Local Artieda a cerut Departamentului de Arheologie al Universităţii din Zaragoz să studieze în 2018 ruinele cunoscute sub denumirile de: El Forau de la Tuta, Campo de la Virgen sau Campo del Royo.

Numele său antic nu este cunoscut, deși are dimensiuni impresionante. Orașul a surprins prin „cladirile sale de mari proporţii”, băile termale, sistemul de alimentare cu apă, străzile şi canalele sale.

În partea de vest s-au păstrat: „un ansamblu impresionant de lucrări publice în opus caementicium”, betonul folosit de romani, precum şi o „serie de structuri patrulatere”, care sunt probabil cisterne de alimentare.

Specialiștii se pregătesc să afle noi informații

Experții au mai descoperit că între secolele al IX-lea şi al XIII-lea un alt sat de tip habitat țărănesc din epoca creștină medievală s-a suprapus celui roman existent.

Aceștia au reușit să descopere al doilea sat ca fiind cel al Arteda Civitate, documentat în texte latine. Aici au găsit modele de scoici pe pereți, modele de căluți de mare, un pește și doi delfini.

Echipa de specialiști a dezgropat rămășițele unei biserici, silozuri cu deschideri circulare săpate la subsol, dar și un cimitir. Elementele ar trebui să permită aflarea de informații neștiute despre perioada Evului Mediu Timpuriu, perioadă care este încă puțin cunoscută. Complexul de rămășițe vor fi studiate de experții care vor aduce în prim-plan detalii noi.