Orașele din România unde este cel mai bine să trăiești. Au cele mai avantajoase costuri
Care sunt orașele din România unde este cel mai bine să trăiești, dar și care sunt cele considerate cele mai dezavantajoase, din punct de vedere al costului traiului de zi cu zi.
Orașele din România unde este cel mai bine să trăiești
Conform unui studiu realizat de Storia.ro și agenția D&D Research anul trecut, se pare că Brașov, reședința și cel mai mare oraș din județul cu același nume, este centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieții din România. Această cercetare a analizat percepția pe care o au românii asupra costului vieții perceput, din orașul și cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le încasează.
Acest top al orașelor conținuă cu Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitești, Timișoara, Targu Mureș, Craiova, București și Iași.
La polul opus sunt orașele cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții, iar din acest top fac parte orașe precum: Reșita, Alexandria, Vaslui, Focțani, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila.
De asemenea, la nivel de regiuni istorice, avem Transilvania ca fiind zona cu cel mai avantajos cost al vieții, după care București și Ilfov, Oltenia și Banat. De cealaltă parte, regiuni din România, precum Moldova, Dobrogea și Muntenia au obținut cel mai mic scor.
Un clasament bazat pe o scală de 1 la 5
Pentru a realiza acest clasament, participanții acestui studiu de cercetare au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc, din punct de vedere al costului vieții, pe o scală de 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. În clasamentul final au fost incluse doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri.
„Costul general al vieții reprezintă percepția pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viața în orașul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coșul de alimente, utilitățile, plata pentru bunurile și serviciile necesare traiului obișnuit. Pe de altă parte, percepția despre costul general al vieții este influențată și de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraș.
Spre exemplu, un cost al vieții care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condițiile în care aceștia simt ca au parte de alte beneficii arondate calității vieții. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi și în acelasi timp mai sigură, modernă sau mai <verde>”, a explicat Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.