Cele mai scumpe orașe ale lumii sau cât de bogată a ajuns Asia

de: Ciprian Ioana
19 03. 2019

Singapore rămâne cel mai scump oraș al lumii, în care puțini și-ar permite să trăiască, dar sunt altele care vin tare din urmă.

Potrivit unui clasament realizat de The Economist Intelligence Unit și citat de Bloomberg, Singapore rămâne cel mai scump oraș al lumii. Grație investițiilor în cercetare și dezvoltare, orașul este considerat unul smart, cu o rețelistică adaptată noilor tehnologii și cu accent pus pe inovație.

Din punct de vedere al costurilor, Singapore are una dintre cele mai eficiente rețele de transport public din lume, care deservește peste 5,6 milioane de locuitori.

Europa marchează patru poziții în top 10 al celor mai scumpe orașe

Imediat după Singapore, pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe orașe se află Parisul, capitala Franței, iar locul al treilea este ocupat de Hong Kong. Autorii studiului susțin că a trăi în cele trei orașe înseamnă a plăti cu 7% mai mult decât în New York, luând în calcul o listă de 160 de bunuri și servicii din 93 de țări analizate.
Alte orașe europene, Zurich și Geneva, se află pe locurile patru și cinci, în vreme ce în top 10 se mai regăsesc Copenhaga, Osaka, Seul, Los Angeles și New York.
Studiul remarcă faptul că orașul port al Japoniei, Osaka, este new entry în acest top, în timp ce Australia și Noua Zeelandă nu mai figurează în primele zece cele mai scumpe orașe ale lumii.  Motivul este deprecierea monedelor din aceste țări.  Sondajul a fost realizat pentru a ajuta companiile locale să-și calculeze costurile în funcție de nivelul de trai, să-și armonizeze salariile și să își gândească strategiile de extindere în acord cu puterea de cumpărare a populației.
La polul opus, capitala Venezuelei, Caracas, ocupă primul loc în topul celor mai ieftine orașe din lume, în vreme ce locul al doilea e ocupat de capitala Siriei, Damasc. Ambele țări sunt puternic zdruncinate de conflicte: Venezuela e în pragul falimentului, iar Siria e scena unui război civil.