Oraş vechi, reapărut din cauza secetei. 3.400 de ani a fost ascuns sub apă VIDEO
Orașele vechi de mii de ani au reprezentat mereu o curiozitate pentru lumea contemporană. Cea mai recentă descoperire făcută într-un colț al lumii este de-a dreptul fascinantă. Seceta a scos la iveală o așezare din Epoca Bronzului, de pe vremea imperiului Mittani, aflat cândva pe râul Tigru. Arheologii sunt în extaz. Iată ce descoperiri au făcut.
Un oraș vechi de peste trei milenii, reapărut din cauza secetei
O echipă de arheologi germani şi kurzi a descoperit un oraş ce datează de 3.400 de ani, de pe vremea imperiului Mittani, aflat cândva pe râul Tigru. Ruinele sale au apărut din apele secate ale lacului de acumulare din Mosul (nordul Irakului).
Experții cred că ruinele ar putea aparține vechiului oraş Zakhiku, despre care se spune că a fost un centru important în Imperiul Mittani (cca. 1550-1350 î.Hr.), ce controla mari părţi din nordul Mesopotamiei şi Siria. De menționat că Irakul este una dintre ţările din lume cele mai afectate de încălzirea globală. Multe zone, în special cele din sud, suferă de pe urma deficitului de apă extrem.
Cum a fost posibil
Pentru a preveni uscarea culturilor, autoritățile locale au scos cantităţi mari de apă din lacul de acumulare Mosul, cel mai important rezervor de apă din Irak. Acest fapt a dus la reapariţia orașului din Epoca Bronzului inundat cu zeci de ani în urmă fără investigaţii arheologice prealabile. Acesta este situat la Kemune, în regiunea Kurdistan din Irak, iar descoperirea a avut loc în decembrie 2021.
Ineditul eveniment a pus presiune pe specialiști, care s-au silit să excaveze şi să documenteze măcar părţi din acest oraş, cât mai repede posibil, înainte ca apa să-l inunde din nou. Arheologul kurd dr. Hasan Ahmed Qasim, preşedintele Organizaţiei de Arheologie din Kurdistan, şi arheologii germani prof.dr. Ivana Puljiz, de la Universitatea din Freiburg, şi prof.dr. Peter Pfälzner, de la Universitatea din Tübingen, au decis să facă săpături comune de salvare la Kemune. Escavările au avut loc în ianuarie şi februarie 2022, în colaborare cu Direcţia de Antichităţi şi Patrimoniu din Duhok, regiunea Kurdistan din Irak.
Așezarea a stat ascunsă sub apă
Astfel, cercetătorii au reuşit să cartografieze oraşul, iar ce au găsit este spectaculos. Pe lângă un palat, care fusese deja documentat în timpul unei scurte campanii din 2018, au fost descoperite alte câteva clădiri mari, o fortificaţie masivă cu ziduri şi turnuri, o clădire monumentală de depozitare cu mai multe etaje şi un complex industrial.
Echipa de cercetare a rămas impresionată că pereţii s-au conservat foarte bine, deși erau făcuţi din cărămizi de pământ uscate la soare şi au stat sub apă mai atâția ani. Potrivit acestora, buna conservare s-ar datora faptului că oraşul a fost distrus de un cutremur în jurul anului 1350 î.Hr., în timpul căruia părţile superioare prăbuşite ale zidurilor au îngropat clădirile. De asemenea, arheologii au găsit și cinci vase ceramice, cu o arhivă de peste 100 de tăbliţe cuneiforme. Obiectele valoroase datează din perioada asiriană mijlocie.