Ora la care este recomandat să bei ultima cafea. E mult mai devreme decât crezi

de: Sabina Anastasia
01 02. 2024

Probabil știi deja că nu este indicat să bei cafea înainte de a te pune să dormi, deoarece cofeina are mai multe efecte negative asupra somnului. Știi însă care este ora limită pentru această băutură? Răspunsul ar putea să te surprindă. Ce detalii trebuie să ai în vedere.

Și tu bei cafea des în timpul zilei?

Dacă ești una dintre persoanele care cred că a bea cafea după cină nu este o idee rea, află că un studiu publicat în The Guardian neagă acest lucru. Cercetătorii au făcut publice câteva concluzii despre impactul devastator pe care îl are cofeina asupra încercării organismului de a se odihni.

Deși cafeaua are unele avantaje ce implică sporirea concentrării și vigilenței, consumul excesiv al acestei băuturi este contraproductiv. Specialiștii în sănătate spun că îmbunătățirea performanței mentale ca urmare a consumului de cafea este o chestiune de placebo.

Citește și: Ce trebuie să bei înainte de cafea, în fiecare dimineaţă. Medicii, sfat important pentru sănătate

Ce efect are băutura asupra organismului

În realitate, corpul uman suferă când consumă cafea. Recomandarea de a nu consuma cafea seara sau noaptea nu este nici ocazională, nici capricioasă. Deși principalele efecte ale cofeinei asupra organismului sunt sesizabile la 10 minute după consum, efectul maxim este atins la 45 de minute după.

Cofeina acționează ca stimulent al sistemului nervos central, făcându-te să fii mai alert și concentrat, dar crește și șansele de a suferi de stres sau anxietate. Receptorii de adenozină ai metabolismului intră în joc, reglând ritmul cardiac, fluxul sanguin și ciclurile somn-veghe.

Când adenozina, un compus organic care apare în mod natural în organism, se leagă de acești receptori, declanșează răspunsuri fiziologice care provoacă o scădere a activității celulare, remarcată în analizele specialiștilor. Asta explică de ce unii consumatori se bucură de o anumită stare energică.

Citește și: Nu mai pune zahăr în cafea. Ingredientul surpriză care o face dulce, nu are nici calorii. Îi dă un gust special

La ce oră se bea ultima cafea din zi

Problema orei la care ar trebui consumată ultima cafea din zi reprezintă unul dintre subiectele celor mai interesante discuții în comunitatea științifică, notează OK Diario. Se estimează că substanța cheie din cafea rămâne în organism timp de aproximativ șase ore.

Dacă bei ultima cafea a zilei după prânz, vei respecta exact avertismentul ce se referă la stoparea efectului cafelei cu șase ore înainte de a merge la somn. Cu alte cuvinte, dacă bei cafea după prânz, vei reuși să dormi la ora 22:00. Nu și dacă bei mai târziu de prânz însă.

La ora 14:00-15:00, ar trebui să te oprești din a bea cafea, teoretic. Dacă ții neapărat să consumi această băutură după ora prânzului, ar trebui să o faci până la ora 17:00 maximum. Specialiștii spun că ar trebui căutat un echilibru în care aportul de cofeină să fie folosit în mod strategic pentru organism.