Ora de vară 2023. Cum scapă copiii de probleme cu somnul după schimbarea orei
Deși aparent nimeni nu crede, schimbarea orei poate fi o problemă deosebită pentru copiii mici, care au o rezistență crescută pentru a rezista somnului. Altfel spus, copiii mici trebuie să simtă o anumită presiune a somnului pentru a adormi rapid și a rămâne adormiți pe tot parcursul nopții. În acest caz, cercetătorii au descoperit cum scapă copiii de probleme cu somnul după schimbarea orei.
Ora de vară 2023 și cum explică știința efectele
Un schimb de o oră pare atât de nesemnificativ, dar se pune o întrebare, „cum ar putea avea potențialul de a cauza atât de multe probleme?” Răspunsul este că această tranziție implică pierderea unei ore de somn, dar provoacă, de asemenea, o perturbare a ritmului circadian care poate persista timp de câteva zile după schimbarea ceasurilor.
Fără o pregătire adecvată, acest lucru poate duce la faptul că adulții se pot simți leneși timp de câteva zile după tranziție și poate duce la o destrămare a rutinelor la bebeluși și copii mici. Problema se rezumă la ritmul circadian care controlează dorința de a fi treaz.
Acesta promovează puternic starea de veghe chiar înainte de ora obișnuită de culcare, permite ca somnul să aibă loc la o oră obișnuită în fiecare seară și promovează trezirea la ora obișnuită de trezire. Tocmai impulsul circadian de a fi treaz înainte de culcare poate fi problematic pentru tranziția la ora de vară, iar cel mai puternic impuls de a fi treaz este la sfârșitul zilei, chiar înainte ca copilul tău să se culce în mod normal.
Vezi și: Ora de vară 2023. Ce se întâmplă în România, decizia vine de la Comisia Europeană
Experții explică cum scapă copiii de probleme cu somnul după schimbarea orei
În urma unui studiu s-a constatat că 77% dintre părinți sunt îngrijorați de efectul pe care îl va avea ora de vară asupra somnului copiilor lor. Ceasurile vor fi date înainte în acest weekend și, în timp ce mulți oameni vor aștepta cu nerăbdare beneficiile mentale și fizice ale serilor mai luminoase, unii părinți se tem de efectele asupra orei de culcare a copiilor lor.
Iarna, copiii obosesc, în general, cu ușurință, după-amiezile și serile mai întunecate indicând în mod natural că se apropie ora de culcare. Cu toate acestea, odată cu sosirea lunilor de vară și cu lăsarea întunericului abia între orele 21:00 și 22:00, în plină vară, copiii pot deveni neliniștiți și pot ieși din rutina lor de culcare.
Un sondaj online realizat recent în America a arătat că 77% dintre părinți sunt îngrijorați de efectul pe care îl va avea ora de vară asupra somnului copilului lor și 59% dintre părinți se tem de potențiala perturbare a programului copilului lor. În același timp, toți au întrebat cum scapă copiii de probleme cu somnul după schimbarea orei.
Vezi și: Ora de vară 2023. Cum ne afectează trecerea la ora de vară. Ce spun specialiștii EXCLUSIV
Unii specialiști în domeniul somnului spun că o variantă ar fi un spray natural pentru somn și masaj relaxant pentru pat și corp, și mamă a patru copii. Aceeași specialiști au mai dat și câteva sfaturi pentru a menține ritmul de somn al copilului:
Abordarea de ajustare treptată
Specialiștii explică faptul că, în această situație, ar trebui să luați în considerare mutarea programului de somn al copilului mai devreme cu 15 minute în fiecare zi începând de azi. Ajustați mesele și orele de somn și, bineînțeles, ora lor de trezire de dimineață în mod corespunzător, astfel încât până duminică să fiți deja la noua oră de pe ceas.
Împărțirea diferenței de fus orar
O altă variantă, spun specialiștii, este să nu faceți nimic până în ziua schimbării orei de vară, dar asigurați-vă că fie tratați orice trezire înainte de ora 6:30 (5:30 ieri) ca fiind ora de noapte, fie treziți copilul până la ora 7:30 (6:30 ieri) în acea dimineață și apoi urmați rutina zilnică, abordând mesele, somnul și ora de culcare așa cum ați făcut-o întotdeauna, dar oferind un nivel de flexibilitate, eventual împărțind diferența dintre ora veche și cea nouă.
Acest lucru înseamnă că, potențial, copilul se va culca cu 30 de minute mai devreme decât în mod normal, s-ar putea să se lupte, deoarece ceasul său interior se poate opune acestui lucru, dar în 3-7 zile sistemul său se va adapta, iar programul dvs. obișnuit va funcționa foarte bine, mai spun specialiștii.
Concluzie
Pașii de mai sus vor ajuta la ajustarea somnului pentru copiii mici care au în prezent o oră de culcare și de trezire stabilă și care, în general, dorm suficient noaptea. Dacă nu sunteți sigur dacă copilul doarme suficient sau nu, atunci consultați un specialist.