Ora de iarnă 2023. Renunţarea la schimbarea orei de iarnă, o amintire în Parlamentul European. De ce a abandonat UE iniţiativa
Se apropie luna octombrie și, odată cu ea, tradiționala trecere de la ora de vară la cea de iarnă. Aceasta are loc întotdeauna în ultima duminică din lună, în 2023 urmând a se produce în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, 4:00 va deveni ora 3:00. Ce se întâmplă cu decizia de a se renunța la schimbarea orei de iarnă.
Trecerea la ora de iarnă 2023
Schimbarea orei reprezintă un proces care implică ajustarea ceasurilor pentru a utiliza mai eficient lumina naturală în funcție de anotimpuri.
Ora de vară presupune mutarea ceasului cu o oră înainte, pentru a profita de mai multă lumină naturală în timpul zilei, în timp ce ora de iarnă prevede mutarea înapoi cu o oră pentru a face tranzitia către sezonul cu zile mai scurte.
Vezi și: Ce se întâmplă cu ora de iarnă. Anunțul pe care trebuie să-l știe toți românii, e oficial
Așadar, trecerea la ora de iarnă se va face în 2023 în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.
Ceasurile se vor da atunci înapoi cu o oră, urmând ca ora 4:00 să devină ora 3:00. În acest fel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, numărând 25 de ore.
Practica datează încă din timpul Primului Război Mondial
Această schimbare a început în unele țări în timpul Primului Război Mondial, fiind considerată o măsură de economisire a energiei.
Astfel, tot mai multe țări au adoptat acest obicei în decursul anilor, iar astăzi, majoritatea țărilor din Europa și alte regiuni se ghidează după acest sistem de schimbare a orei.
Cu toate acestea, în ultimii ani au tot fost dezbateri multe în ceea ce privește avantajele și dezavantajele acestei practici.
În timp ce unele voci spun că schimbarea orei poate contribui la economisirea de energie, alții vorbesc despre impactul negativ asupra sănătății și ritmului biologic al organismului uman.
Cu toate acestea, există unele state care au renunțat la acest obicei și nu mai practică schimbarea orei, iar altele au propus să facă trecerea la o oră de vară permanentă sau să renunțe la acest sistem. Până în prezent nu s-a ajuns la o decizie finală, iar propunerile sunt încă în dezbatere.
Ideea de renunțare, la mâna Uniunii Europene
Pentru a înțelege originile controversei privind schimbarea orei, trebuie să ne întoarcem în 2018.
Atunci, peste 80% din cei aproape cinci milioane de cetățeni europeni care au participat la o consultare publică privind schimbarea orei s-au pronunțat în favoarea încheierii schimbării orei. De fapt, Comisia Europeană a propus inițial 2019 ca dată.
Citește și: Ora de iarnă. Avertismentul specialiştilor asupra pericolului pe care îl poate produce această schimbare
Cu toate acestea, lipsa de consens între statele membre a împiedicat intrarea în vigoare a măsurii propuse de Bruxelles.
Astfel, mingea este acum în terenul Uniunii Europene, care va decide în cele din urmă dacă va aboli sau nu definitiv schimbarea orei.