Ora de iarnă 2019. La ce oră dăm ceasurile înapoi. Toţi românii vor fi afectaţi de această schimbare
România revine la ”Timpul Legal Român”, ora standard a Europei de Est. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar toți cetățenii vor fi afectați de această schimbare.
Ora de iarnă 2019. La ce oră dăm ceasurile înapoi?
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26/27 octombrie 2019, România revine la ”Timpul Legal Român”. În vorbirea curentă se spune ora de iară, dar, conform specialiștilor de la Observatorul Astronomic, această sintagmă nu există. Astfel, vara avem ora de vară, iar în restul anului avem Timp Legal Român. În ultima duminică a lunii octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.
CFR Călători a anunțat că modificarea orei nu schimbă mersul trenurilor în vigoare, circulația urmând a se efectua potrivit orarului prevăzut în mersul trenurilor. În ultima duminică a lunii martie se va reveni la ora de vară, urmând ca pe 29 martie 2020 să dăm ceasurile înainte cu o oră.
Efecte ale schimbării orei
Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că avem nevoie de 15 zile pentru a ne obișnui cu noul ritm. Modificarea orei vine cu riscuri îndeosebi pentru viața celor care au probleme cardiace ori suferă de depresie: riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, riscul suicidar va fi ridicat în primele două săptămâni, în special la depresivi și cei cu vulnerabilități psihoemoționale.
Cele mai întâlnite efecte ale schimbării orei sunt modificările cardiovasculare prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac, modificări ale calității somnului, însoțile de astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, memorie, cefalee, vertij, tulburări de concentrare și anxietate, până la dereglări afective sezoniere, modificarea apetitului și ideație suicidară.