OMS vrea amânarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19. Ce motiv au invocat oficialii

OMS vrea amânarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19. Ce motiv au invocat oficialii
OMS vrea amânarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19. Ce motiv au invocat oficialii

Organizația Mondială a Sănătății cere amânarea celei de a treia doze de vaccin anti-covid-19 până în octombrie.

OMS vrea amânarea celei de-a treia doză de vaccin anti-covid-19

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat țările să amâne vaccinarea cu o a treia doză din vaccinul anti-covid.

Îndemnul șefului Organizației Mondiale de Sănătate vine în sprijinul țărilor mai puțin dezvoltate. El spune că întâi ar trebui ca de aceste doze să beneficieze țările care și-au imunizat doar o mică parte din populație.

Directorul OMS spune că ar trebuie să fie un minimum de 10% persoane vaccinate și în aceste zone, înainte ca alte țări să treacă la doza a treia pentru persoanele vulnerabile și vârstnice.

„Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.

„OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a mai spus oficialul.

Mai multe țări au început deja imunizarea cu a treia doză

Declarația șefului OMS vine după mai multe țări au început deja să administreze a treia doză de vaccin, după ce infectările cu varianta Delta sunt în creștere.

Israelul este o țară care deja a început administrarea a treia doză de Pfizer pentru persoanele de peste 60 de ani. Inclusiv șeful statului israelian a fost vaccinat cu a treia doză.

În plus, Ungaria a declarat că luni au început programările pentru a trei doză de vaccin. Cei eligibil vor putea primi a treia doză la o distanță de peste 5 luni de a doua.

Pfizer estimează că a treia doză ar putea multiplica cu 100 neutralizarea variantei Delta, față de schema alcătuită din 2 doze.

Se pare că datele spun că o a treia doză de vaccin produce de 5 ori mai mulți anticorpi împotriva variantei Delta la persoanele cu vârste între 18 și 55 de ani și de peste 11 ori mai mulți anticorpi la persoanele de 65-85 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI