OMS, semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de tulpina Omicron. Cum acționează, de fapt: „Nu am văzut la nicio altă variantă”

de: Rosu Ioana
15 12. 2021

În cursul zilei de marți, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis în cadrul unei conferințe îngrijorarea asupra faptului că tulpina Omicron se răspândește cu o viteză năucitoare, ceea ce poate pune în pericol, în viitor, sistemul de sănătate al mai multor țări. Acesta a recomandat totodată folosirea tuturor instrumentelor anti-Covid-19, în timp ce vaccinarea cu doza a treia de vaccin nu a reprezentat în mod special o armă eficientă dovedită în lupta cu această nouă tulpină

„Omicron se răspândește cu un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut marți, 14 decembrie, tuturor țărilor să utilizeze toate instrumentele anti-Covid-19 disponibile pentru a preveni copleșirea rapidă a sistemelor de sănătate, deoarece această variantă se răspândește într-un ritm fără precedent.

„Șaptezeci și șapte de țări au raportat până acum cazuri de Omicron, dar realitatea este că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă, desfășurată marți.

În continuare, acesta a atras atenția asupra faptului că oamenii și autoritățile privesc cu relaxare această tulpină, având în vedere gradul de agresivitate scăzut pe care s-a dovedit că îl are. Cu toate acestea, directorul OMS susține că sistemul de sănătate ar putea paraliza și în condițiile în care formele infecției sunt mai ușoare, iar din păcate, spitalele din multe țări nu sunt pregătite să facă față unei asemenea aglomerări.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite. Omicron se răspândește cu un ritm pe care nu l-am până acum la nicio altă variantă „, a adăugat acesta.

Director OMS, despre eficiența dozei booster

Conform declarațiilor lui Bruce Aylward, consilier al șefului OMS, există multe incertitudini cu privire la natura acestei noi variante care a provocat panică la nivel mondial, începând cu luna noiembrie, atunci când a apărut prima oară în Africa de Sud.

„Avem un virus mai transmisibil, a cărui evoluție clinică nu o cunoaștem foarte clar”a spus Odată cu sărbătorile de sfârșit de an, am putea să ne punem într-o poziție foarte periculoasă”, a transmis acesta, în timp ce estimările privind transmiterea tulpinii Omicron arată că această variantă ar putea deveni dominant în unele țări europene până la jumătatea lunii decembrie.

În cadrul aceleiași conferințe, Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că, apariţia variantei Omicron a determinat îngrijorare mare, astfel că unele ţări au început să imunizeze populațiile adulte cu doze de supra-rapel, chiar dacă „lipsesc dovezile cu privire la eficacitatea supra-rapelurilor împotriva acestei variante”.

Ca de fiecare dată, OMS se teme de apariția unei inegalități de șanse cu privire la accesul la vaccin, în funcție de puterea financiară a fiecăre țări, astfel că, în țările sărace, marea partea a populație nu va putea să se imunizeze nici mpcar cu schema inițială compusă din două doze.

„Voi fi foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Noi suntem împotriva inegalităţii accesului la vaccinuri”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.