OMS, previziuni sumbre pentru omenire! Ce ar putea să se întâmple după relaxarea măsurilor?
Pe fondul creșterii de cazuri de coronavirus COVID-19 în întreaga lume, directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Michael J Ryan, miercuri, 13 mai, a declarat că coronavirusul nu va putea dispărea niciodată și că ar putea deveni doar un alt virus precum infecția cu HIV.
OMS, previziuni sumbre pentru omenire
Oficialul OMS a afirmat că înlăturarea resticțiilor legate de coronavirus, în timp ce numărul de cazuri crește cu fiecare zi care trece, ar putea duce la transmiterea masivă a virusului și să forțeze guvernele să impună un alt blocaj pentru a reduce răspândirea bolilor virale extrem de contagioase.
”Acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre și acest virus nu poate dispărea niciodată. HIV nu a dispărut. Nu compar cele două boli, dar cred că este important să fim realiști. Nu cred că cineva poate prezice când sau dacă această boală va dispărea ”, a adăugat Ryan.
Referindu-se la incidențele atacurilor asupra minorităților etnice din anumite țări peste COVID-19, Ryan a spus că coronavirusul scoate la suprafață „ce e mai bun din noi și, de asemenea, ce mai rău în noi”.
Cu toate acestea, Ryan a spus că lumea are un anumit control asupra modului în care se confruntă cu boala, deși acest lucru ar face un „efort masiv” chiar dacă s-ar găsi un vaccin. Peste 100 de vaccinuri potențiale sunt dezvoltate, inclusiv câteva în studiile clinice, însă experții au subliniat dificultățile de a găsi unele eficiente împotriva coronavirusurilor. Ryan a menționat că există vaccinuri pentru alte boli, cum ar fi rujeola, dar acestea nu au fost încă eliminate.
Ce ar putea să se întâmple după relaxarea măsurilor
În ceea ce privește problema vaccinului, el a adăugat: „Este posibil să avem o șansă la eliminarea acestui virus, dar va trebui să fie disponibil acest vaccin, va trebui să fie extrem de eficient și va trebui să fie pus la dispoziția tuturor .” Mai mult de jumătate din umanitate a fost pusă sub o formă de blocare de când a început criza coronavirusului în ianuarie.
Guvernele din întreaga lume se luptă cu problema modului de a-și redeschide economiile în timp ce se luptă, încă, cu virusul, cu aproximativ 4,3 milioane de cazuri confirmate în întreaga lume și peste 291.000 de decese. Uniunea Europeană a impus, miercuri, o redeschidere treptată a frontierelor din blocul închis din cauza pandemiei, spunând că nu este prea târziu să salveze o parte din sezonul turistic de vară, în timp ce păstrează oamenii în siguranță.
Dar experții în sănătate publică spun că este necesară prudență extremă pentru a evita noi focare. Ryan a spus că deschiderea frontierelor terestre este mai puțin riscantă decât ușurarea călătoriilor aeriene, ceea ce a fost o „provocare diferită”.
Potrivit site-ului Worldometers, există aproximativ 43,97,000 de cazuri de coronavirus confirmate în lume la momentul depunerii acestui raport. Peste 2.95.870 de persoane au murit din cauza virusului care a fost raportat pentru prima dată în decembrie 2019 în China.