OMS avertizează cu privire la pericolul reprezentat de apariția unei noi tulpini Covid-19. Cum ne putem proteja
OMS a anunțat, marți, că tulpina Omicron reprezintă cel mai mare pericol în acest moment, însă lucrurile se pot schimba, iar o nouă tulpină Covid-19 va apărea cu siguranță. Pentru a oferi o perspectivă mai complexă a situației actuale, responsabilul tehnic al OMS pentru gestionarea pandemiei a explicat contextul epidemiologic analizat de specialiști, oferind o veste bună privind numărul infectărilor.
Omicron nu va fi ultima variantă Covid-19
În cursul zilei de marți, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a vorbit despre pericolul pe care Omicron îl reprezintă în acest moment. Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări cu privire la posibilitatea uriașă ca o nouă tulpină periculoasă să apară și să lovească din nou omenirea.
Maria Van Kerkhove a vorbit și despre faptul că o parte dintre informațiile legate de modul de acțiune al tulpinii Omicron sunt încă necunoscute, în timp ce OMS analizează în acest moment patru versiuni diferite ale Omicron.
„Ştim multe despre acest virus, dar nu ştim totul. Şi, sincer, variantele sunt nişte wild carduri pentru noi. Aşa că urmărim acest virus în timp real, pe măsură ce se modifică, pe măsură ce se schimbă… însă virusul are mult spaţiu de mişcare”, a spus Maria Van Kerkhove, potrivit Outlook India.
Responsabilul COVID-19 din cadrul OMS a avertizat cu privire la apariția unei noi tulpini periculoase. Deși nu se cunosc multe lucruri despre acestă viitoare apariție, Maria Van Kerkhove recomandă adoptarea unor măsuri preventive, astfel încât, combaterea noii tulpini să fie mult mai rapidă și cu impact cât mai blând.
„Următoarea ştim că va veni, dar sperăm că va dura ceva timp până atunci. Trebuie să ne asigurăm că, din nou, nu creştem doar acoperirea vaccinării, ci şi luăm măsuri pentru a reduce răspândirea”, a declarat oficialul.
Ce se întâmplă cu subvariantele tulpinii Omicron
Pe data de 26 noiembrie 2021, subvarianta B.1.1.529 a fost încadrată în categoria tulpinilor de îngrijorare, iar între timp, au putut fi identificate și alte subvariante, precum BA.1, BA.1.1, BA.2 şi BA.3, toate fiind în acest moment analizate de OMS sub umbrela „Omicron”. Potrivit reprezentantei OMS, BA.2 este cea mai transmisibilă în acest moment: „BA.2 este mai transmisibil decât BA.1, aşa că ne aşteptăm ca BA.2 să fie detectat în întreaga lume”, a afirmat aceasta.
În urma prezentării raportului epidemiologic săptămânal al agenţiei de sănătate a ONU, a reieșit că cea mai dominnată variantă este Omicron, reprezentând aproape 97% din toate cazurile.
„Prevalenţa variantei Omicron a crescut la nivel global şi este acum detectată în aproape întreaga lume. Cu toate acestea, multe dintre ţările care au raportat o creştere timpurie a numărului de cazuri din cauza variantei Omicron, au raportat în ultima săptămână o scădere a numărului total de cazuri noi de la începutul lunii ianuarie 2022”, a explicat reprezentanta OMS, Maria Van Kerkhove.
O veste bună privind evoluția Covid-19 este aceea referitoare la scăderea infectărilor, cu 17% în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, în timp ce numărul deceselor a crescut cu 7%.