OMS, avertisment îngrijorător pentru omenire. Ce se întâmplă, de fapt, cu imunitatea unui pacient care a fost infectat cu COVID-19

de: Rosu Ioana
22 10. 2020

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă către cetățeni. Medicii din cadrul OMS au anunțat recent perioada în care putem fi protejați după ce am fost infectați cu COVID-19. Din păcate, valabilitatea imunității nu este foarte mare, iar pentru persoanele care au dezvoltat o formă ușoară, perioada este și mai mică.

Cât timp putem fi protejați de anticorpii dezvoltați după infecția cu COVID-19

Potrivit ultimelor studii, imunitatea oferită de anticorpii dezvoltați în urma infecției cu COVID-19 durează cel mult șapte luni. În cazul persoanelor care au avut norocul să dezvolte o formă ușoară, aceștia trebuie să știe că imunitatea creată post infecție poate fi mult mai slabă și de scurtă durată.

“Ceea ce ştim este că majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi. Există o diferenţă la cei care sunt asimptomatici sau fac forme uşoare ale bolii. Se pare că printre ei sunt mulți care nu prezintă anticorpi detectabili.

Dar aproape toți cei care fac forme medii până la severe ale bolii au anticorpi. Până acum, studiile arată că pot dura până la șapte luni, cel puţin”, a declarat doctorul Soumya Swaminathan, directorul ştiinţific al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit digi24.

Imunitatea de grup, un pericol real pentru întreaga planetă

În ciuda mitului imunității în grup, oamenii de știință avertizează că această măsură de a permite formarea grupărilor mari de oameni cu scopul de a se imuniza este total greșită. Potrivit acestei teorii, societatea ar trebi să urmeze cursul firesc al activităților, iar oamenii să nu se protejeze, pentru a dezvolta anticorpi.

Din păcate, oamenii de știință consideră această abordare ca fiind o „eroare periculoasă fără dovezi științifice”. Pentru a combate această teorie periculoasă, un grup de 80 de oameni de știință și-a exprimat într-o scrisoare deschisă în publicația științifică “The Lancet”, studiile care atacă această strategie împotriva coronavirusului.

Cercetătorii avertizează că absența măsurilor de control ar crește mortalitatea la nivelul întregii populații. Aceste rezultate vor afecta ireversibil economia, vor prelungi epidemia și vor prăbuși toate sistemele de sănătate.

Directorul științific al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, estimează că 1% din populația lumii (77 de milioane de oameni) ar muri în urma unei măsură precum imunitatea naturală dezvoltată în grup.

Ideea de imunitate în grup a căpătat forță după o propunere, denumită “Marea Declarație Barrington”, semnată de trei epidemiologi de la universitățile Harvard, Oxford și Stanford: Martin Kulldorff, Sunetra Gupta și Jay Bhattacharya.

Potrivit acestora, imunitatea în grup „le permite celor care prezintă un risc minim de deces să-și ducă viața în mod normal pentru a obține imunitatea la virus prin infecții naturale, protejând în același timp mai bine pe cei care prezintă cel mai mare risc”, au declarat inițiatorii conceptului.

Propunerea celor trei epidemiologi a fost intens dezbătută, dar imediat refuzată de către OMS, care a argumentat că „proporția de persoanelor vulnerabile reprezintă până la 30% din populație în unele regiuni”.