OMS, apel de ultimă oră cu privire la vaccinarea copiilor din Europa cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Ce riscuri uriașe prezintă această categorie

OMS, apel de ultimă oră cu privire la vaccinarea copiilor din Europa cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Ce riscuri uriașe prezintă această categorie

În contextul apariției și transmiterii rapide a tulpinii Omicron în Europa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat marți un apel pentru a proteja mai bine copiii de pandemia de Covid-19, fără a recurge la vaccinarea obligatorie, care ar putea duce la „posibile efecte puternice asupra încrederii publicului larg”.

Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână ultima soluție

În plin focar de Covid-19 în Europa, OMS a făcut apel, marți, 7 decembrie, cu privire la creșterea nivelului de protecție în rândul copiilor, în prezent fiind cea mai afectată categorie, păstrând în același timp vaccinarea obligatorie a populației ca opțiune de „ultimă instanță”.

De asemenea, OMS și-a exprimat temerea cu privire la riscul de explozie a deceselor, astfel că, până la primăvară, într-un context nefavorabil, ar putea fi înregistrate alte 500.000 de decese. Din păcate, de la ultimul apel de acest fel, făcut în urmă cu o lună, 120.000 de persoane au pierdut lupta cu virusul nemilos.

Reprezentanții OMS estimează că, odată cu apropierea sărbătorilor de sfârșit de an, atunci când au loc reuniuni de familie și multe călătorii, bilanțul evoluează în prezent către un „platou înalt”, de peste 4.000 de decese pe zi.

Pe fondul îngrijorării legate de varianta Omicron, OMS Europa a anunțat creșterea infectărilor la toate categoriile, cele mai mari rate observate în prezent fiind însă în rândul copiilor de 5-14 ani, uneori de două până la trei ori mai mari decât la restul populației, au explicat reprezentanții OMS Europa.

Din acest motiv, organizația recomandă vaccinarea și intensificarea testării în școli pentru a evita închiderea școlilor și revenirea la învățpmântul online.

„Ca parte a măsurilor de protecție din școli, vaccinarea copiilor mici nu numai că reduce rolul lor în transmiterea COVID 19, dar îi protejează și de gravitatea îmbolnăvirii, fie că este asociată cu COVID sau cu sindromul inflamatoriu”, a explicat Hans Kluge, șeful filialei europene a instituției de sănătate, în cadrul unei conferințe de presă virtuale.

Reacția Spaniei după apelul lansat de OMS

În urma avertismentului transmis de OMS, autoritățile sanitare spaniole au autorizat marți vaccinarea împotriva covid-19 pentru copiii între 5 și 11 ani începând cu 15 decembrie, într-un moment în care țara se luptă cu o reapariție a infecțiilor.

“Comisia de Sănătate Publică a aprobat vaccinarea” copiilor din această grupă de vârstă pentru a reduce povara bolii din această grupă, precum și transmiterea bolii în mediul lor familial”, a indicat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Primul lot de vaccinuri destinate copiilor va ajunge în Spania pe 13 decembrie, conform portofoliului, urmând a fi apoi distribuit în regiunile care se ocupă de administrarea acestora. Vaccinarea va începe din 15 decembrie.