21 ian. 2021 | 11:04

OMS, anunț de ultimă oră despre răspândirea covid-19 în școli. Schimbă radical tot ce știam

Știri generale
OMS, anunț de ultimă oră despre răspândirea covid-19 în școli. Schimbă radical tot ce știam
OMS: Școlile sunt sau nu factor de răspândire COVID-19

Una dintre cele mai preocupante întrebări a fost măsura în care COVID-19 se răspândește în școli. Au fost puține focare raportate în școli de la începutul anului 2020, spune OMS. Studiile au fost limitate în timpul închiderii școlilor și a altor măsuri de izolare la domiciliu. Peste 1,5 miliarde de elevi au fost afectați de închiderea școlilor în întreaga lume.

Școlile sunt sau nu factor de răspândire COVID-19

Într-un raport OMS, se încearcă să se răspundă la această întrebare generalizată la nivel mondial. În cele mai multe cazuri de infecții sau COVID-19 raportate la copii, infecția a fost dobândită acasă.

Au fost raportate mai multe focare în licee decât în școlile primare sau elementare, spune studiul. Copiii cu vârsta sub 10 ani sunt mai puțin sensibili și mai puțini susceptibili la infecție decât adulții, sugerează studiul OMS.

În focarele școlare, era mai probabil ca virusul să fie introdus de personalul adult. Transmisia a fost mai frecventă la personalul adult din instituții, decât între elevi.

Studiu arată că predispoziția infectării de la adulți la elevi era mai puțin frecventă, iar de elev la elev răspândirea era și mai rară. Studiile timpurii au sugerat că închiderea școlilor a redus transmiterea comunitară mai puțin decât alte intervenții de distanțare socială.

OMS: COVID-19 este raportat mult mai rar la copii decât la adulți

Copiii și adolescenții reprezintă aproximativ 8% din cazurile raportate, și 29% din populația globală. Infecțiile ușoare și asimptomatice sunt mai frecvente și pot fi sub-raportate. Copiii au o boală mult mai ușoară decât adulții.

Cu toate acestea, copiii cu afecțiuni subiacente prezintă un risc mai mare de boli grave. Rareori, câțiva pot dezvolta boli severe, cum ar fi sindromul inflamator multisistem. Aesta este o afecțiune inflamatorie rară, cu febră persistentă.

Apare la 2-4 săptămâni după debutul COVID-19. Majoritatea se recuperează cu tratament, dar rareori poate apărea decesul.

Rolul copiilor în transmisie nu este încă pe deplin înțeles. Copiii de toate vârstele pot fi infectați și răspândi virusul la alții. Studiile de până acum arată o răspândire mai mică în rândul copiilor sub zece ani decât la copiii mai mari.

Infecția apare mai des la adolescenți decât la copiii mai mici. Copiii mai mari par a fi mai susceptibili la infecții și a transmite mai des decât cei mai mici.

Raportul OMS concluzionează faptul că deschiderea școlilor nu a dus la creșterea răspândirii comunitare, acolo unde infecția a scăzut la 1,3. Măsuri preventive, detectarea promptă a cazurilor și urmărirea contactelor au evitat focare mult mai mari.

Absența școlară afectează echitatea, educația, sănătatea și dezvoltarea copilului

Sutidul a mai scos la suprafață o certitudine, și anume izolarea copiilor din mediul lor social, de la școală, îi va afecta pe termen lung, mai ales pe cei din clasele primare. Întreruperea cursurilor, în mod fizic, poate afecta capacitatea unui copil de a învăța.

”A fi în afara școlii crește riscul de sarcină în adolescență, exploatare sexuală, căsătoria copiilor, violența și alte amenințări.

Vătămările sunt mai mari pentru copiii migranților, refugiaților, inorităților, copii care trăiesc cu dizabilități, copiii din instituții sau din țările afectate de conflicte.”, este concluzia raportului OMS.

Cu atât mai mult, cu cât copiii marginalizați sunt în afara școlii, cu atât sunt mai puțini șanse să se întoarcă. Închiderea școlilor perturbă serviciile școlare, cum ar fi imunizarea, mesele școlare, sănătate mintală și sprijin psihosocial și poate provoca anxietate din cauza pierderii colegilor a interacțiunii și a rutinei, care este perturbată.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro