OMS, alertă sanitară lângă România. O boală gravă este pe cale să apară

de: Mariana Olteanu
11 06. 2023

România este amenințată de un nou pericol. După războiul din Ucraina, soldat cu moartea a mii de persoane este posibil să apară holera. Anunțul îngrijorător a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății.

Alerta sanitară în Ucraina

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce, barajul Kahovka, situat pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei a fost distrus. După dustrugerea acestuia, ucrainenii se confruntă cu inundații masive. Apa a pătruns în spațiile de depozitare a combustibililor, în depozitele de îngrășăminte și produse chimice, și chiar în cimitire de animale. Apa potabilă din zonă a fost și ea contaminată. În acest context, riscul apariției anumitor boli este unul inevitabil. Până la momentul actual, nu a fost înregistrat niciun caz de holeră în Ucraina.

”Este adevărat că agentul patogen e prezent în mediu și de aici pleacă acest risc, dar nu există nicun caz. Trebuie luate măsuri și aici e destul de complicat, pentru că nu poți să faci ce ai face pe vreme de pace, și în plus că astfel de cazuri ar putea să ducă oricând la o situatie care se schimbă de la o zi la alta. Trebuie să avem vaccinuri suficiente, și OMS la asta se gândește. Dacă apare o situație complicată, trebuie să ai deja vaccinuri în stocuri în așa fel încât să protejezi populația.”, a declarat Adriana Marinescu pentru Digi24.

OMS atrage atenția și susține că atât holera, cât și alte boli vor ajunge să fie transmise prin apă. Pentru a evita acest risc, autoritățile au început să preleveze probe din apă potabilă, precum și din alimentele care sunt vândute în piețele din regiune. Mai mult, experții vin și o serie de recomandări și îi sfătuiesc pe oameni să nu meargă pe litoral și să nu intre în apă.

Ce este holera?

Holera este o boala diareica acută. O persoană din zece, diagnosticată cu această boală se poate confrunta cu diaree apoasă profuză, vărsaturi severe și crampe musculare. În timp, aceste pierderi masive de lichide pot duce la deces. Experții atrag atenția și susțin că autoritățile ar trebui să se ia măsuri cât mai repede.

”E vorba de o simptomatologie digestivă care poate să fie explozivă și pacientul poate să ajungă să se deshidatrateze într-un timp foarte scurt. Interventia trebuie să fie rapidă. Dacă am avea multe cazuri în zona de conflict, ar trebui să fie o intervenție pe măsuri, și aici e o problema. Dacă se transmite și ai multe cazuri, va fi greu să intervii.” a precizat Adriana Marinescu pentru sursa citată.