OMS, alertă mondială după decesul a 66 de copii tratați cu patru siropuri de tuse. Ce afecțiuni grave au apărut la scurt timp după administrare
O alertă globală a fost emisă pentru patru siropuri de tuse, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat avertismente privind legătura dintre aceste produse farmaceutice și moartea a 66 de copii din Gambia. Până în acest moment, compania care a fabricat produsele nu a oferit nicio explicație.
Produsele care ar fi generat zeci de decese în rândul copiilor
Produsele au fost fabricate de compania indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit garanții cu privire la siguranța lor, a avertizat OMS. Siropurile au fost „potențial legate de leziuni renale acute și 66 de decese în rândul copiilor”, se arată în comunicatul publicat de OMS pe site-ul oficial.
OMS a identificat medicamentele ca fiind soluție orală de prometazină, sirop pentru tuse pentru copii Kofexmalin, sirop pentru tuse pentru bebeluși Makoff și sirop rece Magrip. Organizația a anunțat, de asemenea, că siropurile de tuse au fost administrate în principiu în Gambia, dar ar fi putut fi distribuite și în alte regiuni.
Oficialii OMS au avertizat că utilizarea acestor siropuri pot provoca răni grave sau chiar decese, în special în rândul copiilor. Intervenția OMS a venit după ce autoritățile medicale din Gambia au anunțat o creștere anormal de ridicată a cazurilor de leziuni renale acute, apărute în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, după 2-5 zile de la administrare, potrivit BBC.
În urma analizelor de laborator efectuate, OMS a transmis că rezultatele „confirmă că aceste siropuri conțin cantități inacceptabile de dietilen glicol și etilenglicol”. Mai mult, toxicitatea substanțelor identificate provoacă simptome care pot fi fatale.
„ Efectele pot include dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, dureri de cap, stare psihică alterată și leziuni renale acute care pot duce la moarte”, se menționează în comunicatul transmis de OMS.
Cine ar mai putea fi în pericol?
În cursul zilei de miercuri, șeful OMS și-a exprimat regretul pentru aceste decese teribile survenite în rândul a zeci de copii nevinovați.
„Pierderea acestor vieți tinere este puțin spus sfâșietoare pentru familiile lor”, a transmisTedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS a mai transmis că, Organizația Centrală de Control al Drogurilor, organismul național de reglementare pentru produsele farmaceutice și dispozitive medicale din India, a transmis că producătorul ar fi putut să livreze aceste siropuri contaminate doar Gambiei, potrivit AFP.
Cu toate acestea, OMS a transmis că ar putea fi vorba de o „expunere globală”, deoarece „producătorul ar fi folosit același material contaminat și în alte produse, iar ulterior, le-a distribuit local sau le-a exportat”, a mai transmis sursa citată.