29 nov. 2021 | 20:39

Omenirea, lovită de o nouă pandemie? Cum acţionează OMS pentru combaterea viitoarelor pandemii

News
Omenirea, lovită de o nouă pandemie? Cum acţionează OMS pentru combaterea viitoarelor pandemii
OMS explică scopul unui tratat privind pandemiile

Ca urmare a pandemiei generalizate, OMS a dorit încheierea unui acord pregătitor pentru viitor. Oficialii OMS spun că se apropie de un consens asupra viitorului pact internațional de prevenire a pandemiilor. Asta se întâmplă, deși Washingtonul este deocamdată reticent în a face acest pact obligatoriu din punct de vedere juridic, spun diplomații occidentali.

OMS se apropie de un consens asupra viitorului pact internațional de prevenire a pandemiilor

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2021, miniștrii sănătății din statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află la Geneva pentru o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătății. Cei 194 de membri ai OMS sunt chemați să evalueze beneficiile unui tratat internațional sau ale unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii și, în cele din urmă, să lanseze procesul interguvernamental de redactare și negociere a acestuia.

„Astăzi sper că vom face istorie. Situația din lume o cere. Este responsabilitatea noastră colectivă de a nu permite niciodată ca o altă pandemie să ne găsească nepregătiți, necoordonați sau lucrând în izolare unii față de alții. Rezultatele acestei sesiuni sunt vitale pentru modul în care vom coopera în viitor.

Pentru modul în care vom preveni, ne vom pregăti, vom detecta și vom răspunde la amenințările la adresa sănătății în viitor. Avem nevoie de o schimbare treptată în arhitectura noastră globală în domeniul sănătății.”- Charles Michel, Președintele Consiliului European.

Sesiunea specială, a doua din istoria OMS, a fost solicitată printr-o decizie adoptată în mai 2021 în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătății.

De ce un tratat internațional privind pandemia?

Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare globală. Niciun guvern sau instituție nu poate aborda singur amenințarea viitoarelor pandemii, spune OMS. Un tratat este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic în temeiul dreptului internațional.

Un tratat internațional privind pandemiile, adoptat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar permite țărilor din întreaga lume să consolideze capacitățile naționale, regionale și globale și rezistența la viitoarele pandemii. De asemenea, un astfel de instrument ar:

  • asigura un angajament politic mai ridicat, susținut și pe termen lung la nivelul liderilor mondiali de state sau de guverne,
  • ar defini procese și sarcini clare,
  • spori sprijinul pe termen lung din partea sectorului public și privat la toate nivelurile,
  • favoriza integrarea aspectelor legate de sănătate în toate domeniile politice relevante.

„Trebuie să creăm un mediu în care fiecare om de știință, lucrător din domeniul sănătății și guvern să se unească pentru o cauză comună.

Lucrând împreună pentru a construi noi soluții pentru a proiecta ceea ce este cel mai prețios – sănătatea și viețile noastre.”, mai spunea același  Charles Michel, președintele Consiliului European la Summitul mondial al sănătății, 25 octombrie 2021.

OMS explică scopul unui tratat privind pandemiile

Propunerea de tratat este ghidată de un spirit de solidaritate colectivă, ancorat în principiile echității, incluziunii și transparenței. Nici guvernele individuale, nici comunitatea globală nu pot preveni în totalitate pandemiile. Dar comunitatea internațională trebuie să fie mult mai bine pregătită și mai bine aliniată în ceea ce privește răspunsul la posibilele pandemii viitoare, pe parcursul întregului ciclu de detectare, alarmare și răspuns.

Tratatul ar stabili obiectivele și principiile fundamentale pentru a structura acțiunea colectivă necesară pentru combaterea pandemiilor. Un tratat internațional privind pandemiile ar sprijini și s-ar concentra asupra următoarelor aspecte:

  • detectarea timpurie și prevenirea pandemiilor,
  • reziliența la viitoarele pandemii,
  • răspunsul la orice pandemie viitoare, în special prin asigurarea accesului universal și echitabil la soluții medicale, cum ar fi vaccinurile, medicamentele și diagnosticele,
  • un cadru internațional mai puternic în domeniul sănătății, cu OMS ca autoritate de coordonare în materie de sănătate la nivel mondial,
  • abordarea „O singură sănătate”, care să conecteze sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei.

Mai precis, un astfel de tratat poate consolida cooperarea internațională într-o serie de domenii prioritare, cum ar fi supravegherea, alertele și reacția, dar și încrederea generală în sistemul internațional de sănătate, justifică acest demers OMS.

Linia roșie stabilită de Statele Unite ale Americii

Statele Unite au stabilit o „linie roșie” conform căreia nu doresc încă să se angajeze într-un tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar susțin ideea unui acord, fiind sprijinite de Brazilia și India, spun diplomații. Uniunea Europeană face presiuni puternice pentru un tratat care să stabilească obligații ferme, cu sprijinul a 70 de țări, a declarat un diplomat european.

„Negociem, există un fel de consens tot mai mare asupra textului, dar încă mai sunt discuții în curs de desfășurare. Orice am face, avem nevoie de un angajament continuu.

La cel mai înalt nivel politic în viitor și de crearea unui sistem care să permită angajamentul și pregătirea la cel mai înalt nivel într-un mod mult mai bine structurat.”, conform agenției Reuters.

China s-a angajat în discuții și nu s-a opus unui tratat, a precizat diplomatul european. Peste 5,4 milioane de persoane au murit de când virusul SARS-CoV-2 a apărut în centrul Chinei în decembrie 2019.

OMS spune că China încă nu a împărtășit unele dintre primele sale date care ar putea ajuta la identificarea originii virusului. Se așteaptă ca un acord global să acopere aspecte care să includă schimbul de date și secvențe ale genomului virusurilor emergente, dar până în prezent discuțiile nu s-au axat pe conținutul său.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în rând cu Europa
EVZ.ro
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Capital.ro
Marmelada de lămâie, un dulce fin și aromat. Are un gust divin și se prepară ușor
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro