Oficial: „După COVID-19 vine un alt dezastru”
Deşi ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar numărul de cazuri noi este în creştere, Organizaţia Mondială a Sănătăţii dă un nou avertisment. Conform specialiştilor în sănătate, după COVID-19, urmează un alt dezastru.
Anunţul îngrijorător făcut de OMS
Numărul din ce în ce mai mare de persoane infectate cu noul COVID-19 îngrijorează atât cercetătorii, cât şi autorităţile, dar şi cetăţenii. În aşteptarea unui vaccin salvator, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează cu privire la severitatea efectelor pe termen lung asupra organismului. Anunţul a fost făcut de Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Geneva.
Mai mult, conform specialistului, efectele coronavirusului pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de felul în care au fost trataţi.
„În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung. Deşi numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome şi complicaţii post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienţi spitalizaţi cât şi la cei trataţi acasă.
Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea şi pot afecta orice sistem din organism „, a declarat directorul general al OMS, potrivit Agerpres.ro.
Care sunt simptomele care pot dura luni de zile
Directorul OMS a mai dezvăluit că unele simptome pot dura chiar şi luni de zile iar printre ele se numără probleme ale respiraţiei, epuizare severă sau probleme de memorie. Toate acestea împiedică pacienţii să ducă o viaţă normală, ceea ce presupune şi întoarcerea la locul de muncă.
De asemenea, specialistul în sănătate spune că apariţia vaccinului “salvator” nu este o strategie care ar putea avea succes.
„Toate aceste simptome târzii arata cât de inadmisibilă din punct de vedere moral şi irealizabilă este aşa-numita strategie de imunizare în masă. Nu numai că ar conduce la alte milioane de decese inutile, însă ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferinţe înainte de recuperarea completă.
Până vom avea un vaccin, guvernele şi oamenii trebuie să depună toate eforturile pentru a opri transmisia, care este cel mai bun mod de a preveni consecinţele post-COVID-19 pe termen lung”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În ceea ce priveşte România, până astăzi, 31 octombrie, au fost confirmate 241.339 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 172.513 pacienți au fost declarați vindecați şi 6.968 au decedat.